Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

O stea la 85 de ani

Viața Medicală
Candid STOICA vineri, 5 februarie 2021

Actorul Florin Piersic, ajuns la o vârstă venerabilă și în deplinătatea funcţiilor sale vitale, a știut să fie, la nevoie, și cascador, și monstru sau debil mintal, dar mai ales un cuceritor.

A apărut ca o stea strălucitoare încă din studenţie, traversând cu real succes un mare segment de timp, dominând decenii la rând scena și filmul românesc postbelic. A interpretat nenumărate roluri, pe care le-a transformat în adevărate creaţii.

florin-piersic-592358l

Spectacolele, filmele sau emisiunile care-l aveau pe afiș deveneau puncte de atracţie pentru marele public. Pe lângă multele trofee pe care le-a obţinut, a fost și primul actor român care a ajuns la festivalul de la Cannes, cu filmul „Ciulinii Bărăganului”. Cine l-a văzut în tinereţe în „Oameni și șoareci”, de Steinbeck și în „ Idiotul” (după Dostoievski) nu l-a mai putut uita.

La toate realizările sale de mare atracţie și originalitate se pot adăuga rolurile de umor de la televiziune, din „ Un pedagog de școală nouă” de I.L. Caragiale – denumirea de „ ciocoflender” dată „școlerului” a devenit o replică uzuală în vorbirea curentă – sau rolul lui Constantin Tănase, ambele pline de un haz nebun.

Cele cinci filme din seria „Mărgelatu” au făcut din el un actor extrem de popular și de iubit. S-a ferit să-și vorbească de rău colegii sau să le arunce invective ironice, știind să treacă, cu eleganţă, prin încercările inerente meseriei și artei pe care a practicat-o cu pasiune
nedezminţită.

La toate acestea se mai adaugă talentul extraordinar de povestitor, de născocitor al unor întâmplări din spatele culiselor, cu
care-și pigmentează puternic toate apariţiile publice, chiar și acelea
din cel mai recent spectacol al său, Străini în Noapte, pe care sigur îl va relua și cu care pur și simplu a stupefiat lumea.

Dincolo de toate acestea, să nu uităm de fluxul abundent al vorbirii sale, care a ajuns să fie catalogat drept un șuvoi de neîntrerupt, similar unui taifun, demn de Guinness World Records.

La mulţi ani, să ne trăiești!

 

Etichete: florin piersic margelatu ciocoflender idiotul oameni si soareci Un pedagog de școală nouă Straini in Noapte

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.