Newsflash
Cultură

O profesoară le-a dat elevilor o temă despre mortalitatea infantilă în literatură

de Dr. Laura Davidescu - mai 21 2020
O profesoară le-a dat elevilor o temă despre mortalitatea infantilă în literatură

Mirela Ghinea, o profesoară de română din Constanța, trage un semnal de alarmă inedit în privința refuzului de vaccinare în creștere, dând elevilor o temă legată de mortalitatea infantilă în romanele din programa de bacalaureat.

Un sondaj de zilele trecute arăta că, în ciuda numărului important de cazuri și de decese de COVID, românii nu recunosc gravitatea bolii, iar în cazul apariției unui vaccin, o treime ar refuza din start tratamentul profilactic.

În acest context, de pandemie și de izolare socială, dar și de contestare din ce în ce mai vehementă a vaccinării și a tratamentelor medicale, Mirela Ghinea, o profesoară de Limba și Literatura Română de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța,a avut ideea de a le da elevilor săi o temă inedită: să scrie un eseu despre mortalitatea infantilă a personajelor întâlnite în literatura română, care abundă în asemenea cazuri. Într-o postare de Facebook, profesoara dă și câteva exemple din romanele aflate în proograma de bacalaureat, care ilustrează soarta tristă a copiilor înainte de apariția vaccinurilor. Iată câteva dintre acestea.

„Ion” de Liviu Rebreanu
Doamna Herdelea – „[…] a născut nouă, dar bunul Dumnezeu nu s-a milostivit să-i lase în viață decât pe cei trei care se văd.”

Vasile Baciu – „Din câți copii îi născuse nevasta, nu mai rămăsese decât Ana.”

„Baltagul” de Mihail Sadoveanu
Vitoria Lipan: „Din câți prunci cu cât îi binecuvântase Dumnezeu, mai rămăseseră doi. Cinci muriseră de pojar ori de difterie; numele și imaginile li se uitaseră și se amestecaseră cu florile, cu fluturii și mieii anilor.”

morometii 1
Imagine din filmul "Moromeții", regia Stere Gulea (1988). Foto: cinemagia.ro

„Moromeții” de Marin Preda
„Țugurlan se însurase de timpuriu și făcuse în timp de treisprezece ani șapte copii. […] Copiii lui Țugurlan nu treceau de un an, sau un an jumătate: cât îi înțărca, se gălbejeau și mureau. Aproape în fiecare an punea la stâlpul porții câte o cruce nouă, proaspătă, pe care scria cu plaivazul, pentru câteva zile, numele micuțului băgat în pământ. […]
Numai doi copii trecuseră de vârsta care îi secerase pe ceilalți. Unul se făcuse de opt ani, iar altul de cinci. Cel de cinci ani muri și el într-o primăvară, după ce fusese chinuit un an de zile de friguri.”

Apendice: personajul Boțoghină moare de tuberculoză. În zilele noastre ar fi scăpat dacă lua doctoriile prescrise de „șpăgarii” de doctori și comercializate de „șarlatanii” de farmaciști. Paraschiv la fel - conchide Mirela Ghinea.

Sperăm că elevii vor sesiza ironia situației în care acum există metode de prevenire a unor boli infecțioase grave și că nu vor îngroșa rândurile viitorilor părinți antivacciniști. Mai mult, sperăm ca postarea doamnei profesoare să se... viralizeze și să ajungă la cât mai multe persoane.


Notă autor:

Foto: Cinemagia.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe