Newsflash
Cultură

O iubire-n cinci scrisori

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 18 2012
O iubire-n cinci scrisori
   Iubiri din vremuri trecute au rămas în amintirea umanităţii, au traversat veacurile, scrijelite în piatră, aşternute pe papirusuri, ori caligrafiate, apoi tipărite în file de carte. Povestea aceasta, petrecută acum aproape trei secole şi jumătate, e simplă: o fată se îndrăgosteşte de un bărbat, împreună cu care trăieşte prima ei experienţă erotică; el o părăseşte, urmează o scurtă corespondenţă între ei, din care ea înţelege, până la urmă, că totul s-a sfârşit. Despre ea, Mariana Alcoforado, ştim că a fost călugăriţă într-o mânăstire din Bejo, Portugalia, şi a trăit între 1640 şi 1723. El – căpitanul francez Noël Bouton, marchiz de Chamily (1636–1715). În jurul anului 1665, este detaşat cu garnizoana în oraşul Beja, în timpul luptelor din Războiul de restauraţie. După un timp, se reîntoarce grăbit în Franţa, la chemarea fratelui său. Ce a ajuns până la noi din povestea lor? Marianei i se atribuie cele cinci „Scrisori portugheze traduse în franceză“ („Lettres portugaises traduites en franÎais“), publicate în 1669 de librarul parizian Claude Barbin, în traducerea lui Gabriel de Guilleragues şi considerate o capodoperă a literaturii de dragoste, precursoare a romanului sentimental şi epistolar. Există controverse şi suspiciuni: să fi fost traducătorul, de fapt, autor? Nici nu mai con­tează. Sunt creionate cu veridicitate toate etapele prin care trece îndrăgostita, după despărţire: speranţe, iluzii, dor, durere, incertitudine, pasiune, amăgire, visare, depresie, neacceptare, disperare, împăcare, luciditate, ură.
   Reconstruim, din numai cinci scrisori, tot zbuciumul adunat într-o inimă sfâşiată, a cărei raţiune de a bate era doar existenţa iubitului în preajma ei. „Nefericită iubire, ai fost înşelată, şi m-ai înşelat cu speranţe amăgitoare“. Scuze… „Nu vreau să-mi închipui că m-ai uitat. Sunt hotărâtă să te ador toată viaţa“. Reproşuri… „Atâta m-ai asediat, până m-ai cucerit. (…) De ce nu m-ai lăsat în pace în mânăstirea mea? Nerecunoştinţa ta întrece orişice margini.“ Neacceptare… „Mă împotrivesc la tot ce îmi pare o dovadă că nu mă mai iubeşti.“ Dubii… „Cum să sper ca scrisori şi reproşuri să poată obţine aceea ce n-au putut face, ingratule, dragostea şi dăruirea?“ Confuzie… „Nu ştiu de ce îţi scriu. ţie, cel mult, îţi va fi milă de mine, o văd prea bine, şi nu-mi trebuie mila ta.“ Acceptare… „Îţi scriu pentru ultima oară. Şi sper că vei înţelege din deosebirea de ton şi din felul scrisorii că, în sfârşit, ai izbutit să mă convingi că nu mă mai iubeşti, aşa că nici mie nu-mi mai e îngăduit să te iubesc.“ Conştientizare… „Îmi dau seama cât de nemăsurat de adâncă era dragostea mea, abia acum când trebuie să fac atâtea sforţări ca să mă vindec de ea. Mi-am dat seama că nu ţin atât de mult la tine, cât la propria mea pasiune.“ Vindecare… „Îmi dau seama acum, să ştii, că nu eşti demn de simţămintele mele. Te conjur: nu-mi mai scrie şi ajută-mă să te uit cu desăvârşire. Să renunţ la tine, să nu mă mai gândesc la tine, iată tot ce am de făcut.“
   De la fericirea deplină la durerea cea mai adâncă nu e, câteodată, decât un singur pas. Indiferent de timp, de vremuri. Mărturisirea aceasta din trecut, dar de fapt atemporală – Scrisorile portugheze ale Marianei Alcoforado – este adusă (în traducerea Veronicăi Porumbacu şi adaptarea textului pentru scenă de Ada Ichim) pe scena Teatrului Metropolis din Capitală, de cunoscutul regizor Aureliu Manea. A montat numeroase spectacole de succes pe scenele teatrelor din Turda, Cluj-Napoca, Sibiu, Ploieşti, originalitatea şi talentul fiindu-i răsplătite cu premiul UNITER pentru întreaga activitate, în stagiunea 1992–1993. S-a retras din viaţa teatrală în 1991, din motive de sănătate. A revenit acum şi am aflat, dintr-un filmuleţ realizat de Liviu Marchidan şi Bogdan Barbu, istoria emoţionantă a spectacolului, pregătit la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Galda de Jos, acolo unde trăieşte regizorul, şi la Căminul cultural din aceeaşi localitate. „Din secolul XVII până în ziua de azi au trecut patru secole, dar o ascultăm şi azi pe Mariana Alcoforado, pentru că iubirea este ceva după care jinduim toţi“, spune el.
   Crina Mureşan, actriţă a Teatrului Odeon, reuşeşte să contureze fragilitatea şi forţa Marianei, în care se regăseşte parcă orice femeie mistuită de flacăra pasiunii, sfâşiată de o iubire neîmpărtăşită, sedusă şi abandonată, destabilizată – până în pragul neregăsirii rostului vieţii – de o despărţire, dar apoi având puterea de a încheia capitolul miere-fiere, fericit-dureros şi a merge mai departe. În regatul iubirii pe care l-a construit aproape singură, din regina fidelă fără margini iubitului ei, nevoită la un moment dat să abdice prin fuga lui voită şi asumată, redevine regina propriului suflet. Chiar dacă, în cazul Marianei, asta a însemnat rămânerea între zidurile mânăstirii şi supunerea oprobriului obştii, pentru „rătăcirea“ ce încălcase regulile monahale. Scenografia spectacolului, simplă, austeră, îi aparţine lui Paul Salzberger, iar coregrafia – Ioanei Marchidan, care interpretează rolul umbrei Marianei, într-un reuşit dans-balet sincron, din ultima scrisoare. Spectacolul este produs de Viorica Samson Manea, sora regizorului, cea care cu siguranţă a avut rolul cel mai important în revenirea acestuia în viaţa teatrală românească.
   După ce vor fi ieşit din sală, poate unii au căzut pe gânduri, regăsindu-se de o parte sau alta a zidului mânăstirii-închisoare ori înţelegând, de va fi să fie vreodată, cum să iasă cât mai puţin dureros dintr-un rol care nu le mai vine bine. Ar fi un semn că spectacolul şi-a împlinit menirea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe