Newsflash
Cultură

O dublă lansare mixtă

de Candid STOICA - apr. 3 2014
O dublă lansare mixtă
   Săptămâna trecută a avut loc, la Librăria „Mihail Sadoveanu“ din Bucureşti, în faţa unui public de elită format din prieteni ai cărţilor, amici ai autorilor, rude apropiate, cadre medicale în civil, directori şi redactori de marketing, studenţi săraci, pensionari şi mai săraci, fotografi amatori, obiş­nuiţii unor asemenea manifestări şi oameni curioşi nimeriţi din întâm­plare, o lansare neobiş­nuită. Reunind două cărţi masive, elegant tipărite, dar de facturi deosebite. Una de strictă specia­litate, Istoria universală a obstetricii şi gineco­logiei, având trei autori – Radu Iftimovici, Gheorghe Berbecar şi Simona Berbecar (Ed. Academiei Române), şi o alta de memorialistică, intitulată ironic şi caustic Veşnica mea pomenire (Ed. Curtea Veche), semnată de data asta de un singur autor, Radu Iftimovici, profesor de istoria medicini şi, în timpul liber, dramaturg de ocazie în civil. Absolut toţi autorii de pe coperţile celor două volume au onorat cu prezenţa lor intere­santaDr. Simona Berbecar şi dr. Gheorghe Berbecar alături de prof. dr. Octavian Buda manifestare, fiecare ţinând câte un mic şi succint discurs, în care au amintit celor prezenţi câteva din greutăţile pe care le-au întâmpinat în realizarea cărţilor semnate de ei, mulţumind călduros redactorilor, care erau şi ei prezenţi, pentru eficacitatea muncii lor.
   Dar, spre deosebire de alte manifestări de acest gen, care se lungesc prin discursuri interminabile de mulţumire adresate soţiilor care i-au înţeles, mamelor care i-au ajutat, taţilor care i-au îndrumat, iubitelor care le-au dactilografiat manuscrisele, copiilor care s-au abţinut de la jocuri gălăgioase, autorii – oameni de ştiinţă fiind, exacţi, eficienţi, ştiind ca nimeni alţii că „Time is money“, care, în traducere românească, ar suna: „Vorbă multă, sărăcia omului“ – au avut intenţia ca manifestarea să se termine cât mai rapid. Dorinţa lor lăudabilă le-a fost însă deturnată de un amic al profesorului Iftimovici, colaborator la „Viaţa medicală“, fost vecin de stradă cu unul din autori, care s-a lansat într-o diatribă la adresa capitolului de dramaturgie din volumul de amintiri al profesorului şi dramaturgului Radu Iftimovici, acuzându-l – bineînţeles, cu umor, în faţa unei asistenţe mirate, uluite, neştiind dacă vorbitorul glumeşte sau vorbeşte serios – de multă superficialitate în redarea faptelor, pe  care le-a descris la suprafaţă, fără adâncime, dovedind că sunt scrise în grabă, la distanţă de ani de evenimente. Deşi copilul, adolescentul Iftimovici a avut o memorie vie, prezentă, atunci când a povestit despre vizita pe care a făcut-o împreună cu tatăl său la nimeni altul decât Hitler, octogenarul Iftimovici este evident atins de amnezie atunci când relatează despre episodul realizării spectacolului cu piesa „Curve de lux“. Candid Stoica – căci el este cel care şi-a permis acest speech acuzator, poate nepotrivit pentru o asemenea manifestare – şi-a bazat afirmaţiile pe însemnările pe care le-a făcut el şi, ulterior, le-a tipărit în volumul „Acele lucruri aiuritoare care se petrec în spatele scenei“, un amplu jurnal de bord al realizării, în anul 1996, a spectacolului cu piesa amintită a lui Radu Iftimovici, un veritabil spectacol politic antifesenist şi antiiliescian, relatat intens şi pe larg, spre deosebire de palida amintire din tomul profesorului Radu Iftimovici.
   În final, după cuvintele de rigoare rostite de doamna Munteanu, amfitrioana de fapt a manifestării, şi după un pahar cu vin şi un fursec, cei prezenţi la dubla lansare şi-au luat la revedere, după ce au petrecut două ore într-un interior în care au fost priviţi îndelung de cărţile marilor autori din rafturi.

 

 

P.S.: Răsfoită ulterior, Istoria universală a obstetricii şi ginecologiei se dovedeşte o carte utilă, având informaţii care ar putea interesa nu numai specialiştii sau cadrele sanitare, ci şi marea masă a populaţiei, care participă – voluntar sau involuntar – la procesul procreaţiei, cum ar fi: morfologia şi fiziologia aparatului genital feminin, gestaţia, infertilitatea feminină şi masculină, istoria infecţiilor genitale (sifilisul, gonoreea, herpesul) etc. În concluzie, este o carte pe care cuplurile o pot aşeza sub pernă, adormind liniştite că o parte din secretele aducerii pe lume a copiilor le-au fost împărtăşite.
În altă ordine de idei, nu sunt lămurit care a fost modalitatea sau secretul de a scrie o carte de către trei autori. Au fost cupluri celebre, ca Ilf şi Petrov, care au mărturisit taina: Ilf dormea şi Petrov scria. După care schimbau rolurile: Petrov dormea şi Ilf scria. Cu trei autori, se pare că ar putea fi mai complicat. Nu se ştie cine dormea, cine scria şi cine... copia! Se poate întâmpla şi aşa: unul din cei trei gândea şi-i expunea celui de al doilea, succint, ideile; acesta, la rândul său, le dicta celui de-al treilea. Sau doi dintre cei trei autori beau cafele, fumau şi se plimbau concentraţi şi nervoşi, în timp ce al treilea scria, de fapt, la calculator, compilând lucrările celebre ale altor medici şi profesori, fără să mai pună ghilimele, ca nomen odiosa, ştim noi cine. Dar sunt sigur că cei trei autori, cunoscuţi pentru seriozitatea lor, au evitat asemenea procedee, rezumând cu conştiinciozitate şi profesionalism, în 298 de pagini format mare, Istoria universală a obstetricii şi ginecologiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe