Newsflash
Cultură

O călăuză sigură

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 6 2009
O călăuză sigură

Profesorul de Otorinolaringologie Codruţ Sarafoleanu şi colaboratorii săi apropiaţi, doctorii Amalia Neagu, Claudiu Manea şi Vlad Postelnicu oferă specialiştilor ORL, prin intermediul Editurii Academiei Române (2009), în limba engleză (un): ATLAS of ENDOSCOPY in OTOLARYNGOLOGY. (...)

Un atlas – suită de imagini – nu poate fi „recenzat“, ci, cred, doar anunţat cititorilor eventual interesaţi, menţionându-se calităţile şi posibilele defecte. Iar acestea din urmă, chiar dacă te-ai strădui să cauţi nod în papură, nu le vei afla. În primul rând, deoarece oportunitatea realizării, valabilitatea şi acurateţea ştiinţifică sunt garantate de două somităţi medicale, conjunctural aflate pe post de referenţi, anume academicienii Leon Dănăilă şi Constantin Popa. În al doilea rând, pentru că prefaţa Atlasului poartă semnătura profesorului Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recunoscut printre elevii săi pentru intransigenţă, mentor al celor patru autori, care aplică o neînduplecată „cenzură“ profesională lucrării şi pentru faptul că tânărul universitar Codruţ Sarafoleanu îi este şi fiu. În al treilea rând, deoarece experienţa care fundamentează noua şi originala apariţie editorială, prima de acest fel din literatura medicală românească, a fost dobândită la renumita Clinică de profil de la Spitalul „Sfânta Maria“ din Bucureşti (I am very pleased to underline the fact that all the images from this work come exclusively from the personal practice of the authors and from the film library, realized since 1993 up to present, in the Otolaryngology Department of „Sfânta Maria“ Hospital from Bucharest – prof. dr. D. S.).
   Atlasul cuprinde, fireşte, un capitol introductiv în care autorii detaliază indicaţiile endoscopiei în Otolaringologie, aparatura şi instrumentarul necesare, poziţia pacientului în timpul actului explorator respectiv, totul ilustrat cu imagini de cea mai bună calitate. Sunt prezentate, mai departe, aspectele normale şi variantele anatomice ale cavităţii nazale şi sinusurilor, în speţă imagini oferite de sinuscopie. Este studiată, în continuare, patologia inflamatorie a nasului şi cea rinosinusală, tumorile benigne şi maligne, după care capitolul dedicat nasului şi sinusurilor se încheie cu ilustrarea unor aspecte de Chirurgie endoscopică. O împărţire aproape identică este adoptată pentru faringe (rinofaringe), laringe, ureche şi mastoidă. Fiecare dintre excelentele imagini color este explicată, uneori în detaliu, facilitând mai buna înţelegere a acestora. Trăim în „epoca vizualului“, iar cei care se ocupă de pedagogia medicală confirmă faptul că o imagine este de multe ori superioară textului în transmiterea de informaţii, în procesul învăţării şi nu numai. Acest preţios şi deocamdată unic Atlas de Endoscopie în Otorinolaringologie este o călăuză neînşelătoare pentru specialistul în formare al domeniului, pentru cei care ar putea avea la un moment dat şansa dotării cu aparatură pentru endoscopie şi instrumentarul necesar intervenţiilor endoscopice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe