Newsflash
Cultură

O artistă model uman: Luminiţa Gheorghiu

de Candid STOICA - iul. 9 2021
O artistă model uman: Luminiţa Gheorghiu

Se poate afirma, fără riscul de a exagera, că Luminiţa Gheorghiu era o minunată artistă și un om ce… nu există!

A fost o mare pasionată a meseriei, dedicată trup și suflet teatrului, pentru care a fost în stare să sacrifice tot ce avea mai de preţ: sănătatea! Ea nu interpreta un text, ci îl trăia, era chiar personajul respectiv, care te înfiora prin veridicitatea lui.

Luminita Gheorghiu

Asemenea apariţie în lumea atât de diversă a teatrului și a filmului este extrem de rară. Alături de ea, majoritatea celor care îi dădeau replica păleau. Pe cât de „adevărată” se arăta pe ecran sau pe scenă, pe atât de ștearsă se voia în viaţa de toate zilele, unde era de o modestie exemplară. Aproape că se strecura prin viaţă.

Elevă a marelui om de teatru Ion Cojar, de la care a învăţat arta autenticităţii, și-a făcut cu greu loc pe marile ecrane și pe scenele marilor teatre, dar a izbutit din plin.

Va fi de neuitat în câteva creaţii de neegalat, care au la bază girul fermecat al autenticităţii: rolul Varvarei Volkova din piesa Audiţia de Alexandr Galin (unde o înlocuise pe Vasilica Tastaman) la Teatrul de Comedie, și Catrina Moromete, din filmul Moromeţii (în regia lui Stere Gulea). Roluri recompensate, de altfel, cu multe premii.

Dumnezeu s-o odihnească!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe