Newsflash
Cultură

O altfel de călătorie

de Dr. Raluca BULEA - sept. 23 2016
O altfel de călătorie
    Cea de-a doua ediție a Festivalului Ambasadelor, organizată de Asociația Escu, cu sprijinul Primăriei Capitalei și al Administrației Fondului Cultural Național, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, a dorit să le ofere încă o dată bucureștenilor oportunitatea ca, vreme de o săptămână încheiată, să viseze și să descopere țări îndepărtate, exotice, misterioase, sau mai apropiate, dar poate ceva mai puțin cunoscute. Elegantul foaier al Teatrului Național a găzduit, între 29 august și 4 septembrie, expozițiile de fotografie, artă plastică, dar și de costume tradiționale și obiecte de artizanat, alese cu grijă de ambasadele participante. De pe plaiurile mioritice am zburat cu gândul în China, India, Malaezia ori Indonezia, am trecut oceanul în America de Sud pentru un popas în Peru și Uruguay, și apoi încă un ocean până în Congo și Africa de Sud, pentru a reveni în Asia Mică, în Turcia și apoi în Rusia vecină și Republica Moldova, cu ajutorul imaginilor pictate sau imortalizate fotografic. Civilizația țărilor arabe a fost prezentă prin piesele vestimentare și de decor interior specifice, bogat ornamentate, care să ne ducă cu gândul la poveștile din „O mie și una de nopți“.
    În completarea acestei călătorii în jurul lumii, Institutul Italian de Cultură a prezentat spectacolul de pantomimă, muzică și dans intitulat „Emigranți“, în interpretarea trupei Faber Teater din regiunea Torino, care a evocat prin sunet și mișcare interacțiunea dintre oameni ce provin din culturi diferite, încercând să se adapteze în locuri noi, fără a-și uita însă rădăcinile. Programul săptămânii a continuat la 31 august la Studioul „Horia Bernea“ de la Muzeul Național al Țăranului Român cu proiecții de filme, și a culminat, la sfârșitul săptămânii, cu prezentări gastronomice, spectacole de muzică și dansuri tradiționale, precum și cu ateliere meșteșugărești pentru copii și adulți la Romexpo (deși pentru publicul interesat ar fi fost mai bine să fi rămas pe esplanada din Piața Universității, cum fusese anunțat inițial).
 
    O altfel de călătorie a fost cea realizată în primăvara acestui an de un grup de artiști plastici români în Portugalia, în localitatea Redondo, care s-a materializat acum în expoziția intitulată „Redondo, cuib de rândunele“, găzduită de Biblioteca Națională a României până la 15 septembrie, organizată fiind de Asociația Făuritori, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Institutul Camões prin ambasada Portugaliei la București. Parte a unui proiect cultural mai amplu, intitulat Contemporanii, rezidența artistică în regiunea Alentejo i-a făcut pe Ion Grigorescu, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu, Andrei Rosetti, Corina Dobre și Mihail Alexandrescu să revină acasă încărcați de impresiile date de meleagurile lusitane, culorile și aromele specifice, dar și de conviețuirea cu oamenii locului, ritmul lor de viață, diferit de al nostru. Pășind în expoziție, regăsim Portugalia în tradiționalele plăci de faianță pictată – azulejos – reprezentate ca tablouri, în exuberanța florilor cu abundența lor cromatică, dar și în sobrietatea imaginilor pictate ori a sculpturilor ce evocă statui de sfinți din mânăstiri de demult ori de la răscruce de drumuri. Poate părea o simplă observare și transpunere a realității, dar de fapt aflăm în fiecare lucrare câte ceva din esența celui care a creat-o, și este o descoperire pe care fiecare dintre vizitatori o poate simți doar pentru el însuși.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe