Newsflash
Cultură

Nuntă... la Nottara

de Candid STOICA - mar. 6 2020
Nuntă... la Nottara

Pentru a pune în scenă „Nunta” a marelui dramaturg A.P. Cehov, Teatrul Nottara a selectat un regizor din Basarabia – Alexandru Grecu –, persoană titrată, cu studii la Moscova, actual director de teatru la Chișinău.

Teatrele de azi, stipendiate de la bugetul de stat, scotocesc asiduu mai toate cotloanele marilor literaturi doar, doar or găsi o piesă care să prezinte într-un fel bucolic o realitate care să nu cumva să-i supere pe cei de la putere și să le trimită un control pe cap.

Control care să le descopere potlogăriile: șpagă mascată, abuz, pensionări forțate, angajări pe sprânceană, false raportări, pletora de inutile festivaluri, mijloc de sifonare a banilor.

Pentru a pune în scenă „Nunta” a marelui dramaturg A.P. Cehov, Teatrul Nottara a selectat un regizor din Basarabia – Alexandru Grecu –, persoană titrată, cu studii la Moscova, actual director de teatru la Chișinău.

Acesta, împreună cu foarte mulți actori destul de neîntrebuințați de-a lungul timpului, a încropit un spectacol în care a înlocuit micul conflict existent al scenetei, luptele dintre vechile cutume și zorii progresului tehnic, cu pofta nemăsurată de a îngurgita... alcool.

Timp de două ore, personajele se opintesc cu frenezie la distanță de zece, cincisprezece replici să dea peste cap stacanele cu votcă, strigând într-un cor bine pus la punct, de un optimism bahic: „Hu!”

Ceea ce la început uimește, stârnind chiar bună dispoziție, ajunge să șocheze, iar în final, să enerveze la culme, acreditând ideea că acesta este un obicei de nuntă.

La aceasta se adaugă predilecția regizorului pentru scene inventate, cu un anumit iz vulgar, forțând unii actori (Ioana Calotă, Luminița Erga) să adopte atitudini stânjenitoare.

Desigur la nunți, sub influența alcoolului, se pot întâmpla multe lucruri dezagreabile. S-au întâmplat chiar și crime, dar te întrebi ce vină are A.P.  Cehov sau  publicul.

Actorii fac față rolurilor în funcție de talent sau de experiență, realizând, de multe ori, excelente scene de adevăr: Luminița Erga, Ioana Calotă, Ștefan Gomoiu, Ion Haiduc, I. Grosu sunt printre cei ce merită evidențiați.

La cei mai tineri, precum Mihaela Subțirică, Alexandra Aga, Vlad Bălan, Mircea Teodorescu, se remarcă vizibil lipsa de experiență în dicție și frazare, ajungând să te întrebi ce calități i-au recomandat pentru a ajunge pe scenă. Am remarcat însă figura și silueta tânărului Ștefan Opreanu, despre care sunt sigur că se va mai auzi.

Acțiunea piesei a fost mutată în prezent, regizorul având un punct de vedere actual, menționat în caietul-program al spectacolului: „(...) noi suntem azi nuntașii. Acest desfrâu, această iresponsabilitate, această lipsă de cultură care există astăzi în societate, se sincronizează perfect cu «Nunta» lui Cehov și cu personajele sale.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe