Newsflash
Cultură

Noţiuni de paliaţie aplicată

de Dr. Constantin BOGDAN - oct. 3 2013
Noţiuni de paliaţie aplicată
   Un domeniu al practicii medicale ignorat cu numai câteva decenii in urmă, în pofida dimensiunii sale şi a frecvenţei cu care confruntă practica medicală, domeniul îngrijirilor paliative – adică îngrijirile indicate pacienţilor aflaţi în stări terminale, ca urmare a unor afecţiuni nevindecabile (cancer, demenţă, boli neurologice incurabile, SIDA, patologie geriatrică terminală etc.), tinde să fie reconsiderat. Inclusă în tot mai multe programe specifice, în special în sectorul privat, îngrijirea paliativă începe să fie prevăzută în legislaţia de sănătate, în drepturile pacientului, iar conceptul este mai bine cunoscut de personalul sanitar – medici, asistente medicale, dar şi alte categorii profesionale, implicate în echipe de îngrijire multidisciplinară – psihologi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, preoţi. Pe aceeaşi linie se înscriu şi apariţiile editoriale: manuale, monografii, ghiduri, broşuri metodologice şi educative; numai în ultimii zece ani au apărut în limba română aproape zece lucrări, inclusiv traduceri din literatura străină de specialitate.
   Semnalăm o apariţie recentă, semnată de un grup de specialişti de la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca“ Bucureşti, un centru recunoscut pentru activităţile în domeniul paliaţiei. De altfel, cartea de faţă – Aspecte de teorie şi practică în îngrijirea paliativă, coordonator: Gabriela Rahnea-Niţă, coautori: Anda-Natalia Ciuhu, Roxana-Andreea Rahnea-Niţă,Dragoş-Eugen Frâncu – este a doua elaborată în acest centru, după un volum apărut în 2006. Tot la Spitalul „Sf. Luca“ s-au lansat şi alte iniţiative: asociaţia română pentru dezvoltarea îngrijirilor paliative (1992), integrată în 1998 Societăţii Române de Paliatologie şi Tanatologie, membră a Asociaţiei Medicale Române şi a Asociaţiei Europene de Îngrijiri Paliative. Aici funcţionează prima şi singura secţie clinică cu paturi de oncologie paliativă recunoscută de Ministerul Sănătăţii. Cu o capacitate de 60 de paturi, pe această secţie au fost îngrijiţi până acum peste 35.000 de pacienţi, ceea ce a permis acumularea unei experienţe vaste în îngrijirea clinică, reflectată nu doar în cele două volume, ci şi în articole şi în comunicări ştiinţifice publicate şi prezentate în ţară şi în străinătate.
   Cartea de faţă ilustrează, inclusiv prin formaţia autorilor (medici oncologi, kinetoterapeut, preot), ideea de echipă pluridisciplinară specializată în îngrijiri paliative. Deloc întâmplător, un capitol special este consacrat chiar echipei de îngrijiri paliative.
   Capitolele lucrării abordează, pe rând, principiile şi filosofia îngrijirii paliative, durerea, simptomele altele decât durerea, urgenţele în îngrijirea paliativă, rolul kinetoterapiei în îngrijirea paliativă, comunicarea cu pacientul, comunicarea cu familia, îngrijirea spirituală.
   Sunt amintite fundamentele teoretice ale conceptului, doctrina acestei îngrijiri aşa cum a fost formulată de OMS: filosofia îngrijirii pacientului, centrată pe calitatea vieţii, autonomie, demnitate, moralitate şi etică. Problemele practice ale îngrijirii sunt prezentate cu competenţa care decurge din formaţia autorilor şi din experienţa lor de aproape două decenii. Sunt reliefate valenţele îngrijirii globale, inclusiv componentele etice şi spirituale, deosebit de importante în acest tip de îngrijire.
   Prin abordarea elementelor de bază ale îngrijirii paliative, cartea este de un real folos celor ce îngrijesc pacienţi în stări terminale, fie că lucrează în structuri instituţionale de profil, fie în asistenţa medicală, în general.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe