Newsflash
Cultură

Nemurire în bronz și piatră

de Dr. Raluca BULEA - aug. 27 2021
Nemurire în bronz și piatră

Bucureștiul se bucură în această perioadă de șansa de a-i putea răsfăţa pe iubitorii de artă cu două expoziţii dedicate în exclusivitate sculpturii românești.

Până la 26 septembrie, Palatul Suţu găzduiește în unul dintre spaţiile de la parter expoziţia „Putere și statut. Portrete din Colecţia de Sculptură a Muzeului Municipiului București”, care valorifică în mod creativ patrimoniul divers al muzeului, aducând în faţa publicului piese care stau în mod obișnuit în depozit. Curatoarea Nicoleta Bădilă, care este și custode al colecţiei, a identificat portretul ca fiind firul tematic care poate să aducă laolaltă lucrări din epoci istorice diferite, semnate, printre alţii, de artiști precum Raffaello Romanelli, Oscar Han, Ion Jalea, Frederic Storck sau Dimitrie Paciurea.

        Explorând mai departe acest subiect, din dorinţa de a-l aprofunda, au ieșit la iveală nuanţe de interpretare care fac cu atât mai interesant și provocator parcursul prin expoziţie. Reunirea diferitelor busturi reprezentând personaje celebre sau doar nume cunoscute ori simpli indivizi anonimi, luaţi ca model pentru o anumită tipologie umană, a permis efectuarea unui studiu referitor la simbolistica și interpretarea ce se poate da chipurilor sculptate în marmură, ghips ori turnate în bronz. Regăsim în expoziţie domnitori și boieri, personaje istorice și oameni politici, medici, dar și simpli muncitori ale căror nume nu se mai cunosc. Interesantă este seria de portrete ale primarilor Bucureștiului, precum C.A. Rosetti ori Dem Dobrescu, care a determinat-o pe curatoare să alăture sculpturilor și un amplu panou cu detalii biografice ale acestora.

Trupul, simbol și metaforă

        Muzeul Colecţiilor de Artă (MCA) este locul în care putem continua să aprofundăm tematica portretului în sculptură, și unde avem ocazia de a explora și lucrări în care trupul uman devine simbol și metaforă, mijlocind transmiterea către public a ideilor și emoţiilor, a frământărilor și neliniștilor artistului. La 130 de ani de la nașterea lui Oscan Han, universul creativ al acestui sculptor profund și longeviv ni se dezvăluie într-un parcurs cronologic și tematic organizat de Liliana Chiriac, șefa secţiei MCA din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

O. Han Femei la Denie
Oscar Han - Femei la Denie

        Accesul la diferitele colecţii ale MNAR, precum și la câteva colecţii private, dincolo de a sublinia ideea importanţei pe care colecţionismul o are pentru istoria artelor, i-a permis curatoarei alăturarea mai multor versiuni ale aceleiași lucrări, ceea ce le oferă vizitatorilor posibilitatea să compare și să studieze evoluţia în timp a subiectului abordat și a materialului folosit pentru plăsmuirea diferitelor etape.

        Dincolo de portrete de iluștri înaintași (Eminescu, Iorga etc.), impresionează profund seriile de lucrări dedicate ţărăncilor ori ostașilor din Primul Război Mondial. Perioada interbelică este și cea dedicată amplelor incursiuni metaforice ce au explorat iubirea („Primul sărut”; „Eden”), melancolia („Elegie”), maternitatea ori credinţa (tulburătoarea lucrare în ghips „Iisus și Magdalena”). Până la 12 septembrie sunteţi în continuare așteptaţi la întâlnirea cu un mare artist, care vă va emoţiona și vă va pune neîndoielnic pe gânduri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe