Newsflash
Cultură

Ne jucăăăm?…

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - nov. 1 2012
Ne jucăăăm?…
   La o grădiniţă, copiii din grupa mijlocie cântă cu un elan până la răcnet, dinamizându-şi, rând pe rând, în chip şi fel, potrivit propriilor obişnuinţe şi creativităţi, sectoarele anatomice indicate de text: „Ne jucăăm, ne jucăm/cu capul nostru ne jucăm/Când capul nostru a obosit/umerii au şi pornit/Ne jucăăm, ne jucăm/cu umerii noştri ne jucăm/Când umerii au obosit/braţele au şi pornit/Ne jucăăm, ne jucăm/cu braţele noastre ne jucăm/Când braţele au obosit/picioarele au şi pornit/Ne jucăăm, ne jucăm/cu picioarele ne jucăm/Când picioarele au obosit/…noi ne-am plictisit“.
   Nu, scălâmbăielile simpatice de mai sus nu le-am cules de pe ecran, ci din viaţă. Pe ecrane – constat – schema, în mare, se conservă, dar „dinamismul“ e mult prea „intelectual“ şi „analitic“, e hiper, e super, e aşa-zis „de idei“, iar scălâmbăielile sunt mult mai puţin simpatice.
   O doamnă intens invitată la talk-showuri încurcă cheltuielile cu costurile, dar nu cedează în faţa niciunei observaţii, întrucât ea nu e doar patroană, ci şi profesoară de matematică.
   Când se întâmplă ca vreun nou-venit să îngaime o opinie uşor diferită de a gazdei, haita majoritară, cu caninii dezveliţi şi nările tremurânde, se autoasmute, reducând la zero vechea vorbă, de dinainte de mass-media, cu „câinele care latră nu muşcă“.
   În timpul său liber, un editor de imagine povestea: „A sunat telefonul. A răspuns redactorul şi l-am auzit întrebând: «Unde a avut loc accidentul?» (vioiciune) … «Sunt morţi?» … «A, nu sunt.» (dezamăgire) … «Venim mai târziu.»“. Fuga lacomă după breaking news cu accidentaţi mortal se cheamă „deformaţie profesională“? Dar când supravie­ţuitoarea unui accident, care se vaită de dureri atroce şi plânge, îi roagă pe brancardieri s-o transporte în aşa fel încât „să se vadă mai bine la TV“ (caz evocat de A. Pleşu), nu avem de-a face cumva cu „o populaţie pervertită“?
   Răspunderea e doar a jurnaliştilor? O cercetătoare spunea că oamenii sunt de trei feluri: cei care fac lucrurile să se întâmple, cei care supraveghează ce se întâmplă şi cei care se miră de ce se întâmplă. Ne-a cuprins, oare, întru totul, cea de a treia categorie?
   Iată, de pildă, unii reporteri râd înfundat de mulţimile credincioşilor asaltând bisericile la hram, la slujbă, la moaşte, relatând împrejurările cu o superioară înţelegere a comportamentului religios, ce aduce pe alocuri a dispreţ. Dar aceiaşi reporteri se simt grozav de bine, sunt în culmea entuziasmului chiar, atunci când prezintă showuri „de divertisment“ pline de primitivisme şi obscenităţi.
   Nu mai contează că aşa-zise VIP-uri ale jurnalismului TV au mici scâlcieri gramaticale ca: „Mai avem doisprezece zile până la…“ (n-ar suna mai bine „douăsprezece zile“?) sau „Eu sunt dintre cei care face ceea ce spune“ (nu cumva ne anunţă că aparţine mulţimii celor „care fac ceea ce spun“?).
   În sfârşit, un telespectator avizat observa, pe bună dreptate, că: „Supărătoare apare în pronunţia ştiriştilor stâlcirea toponimelor şi a numelor. Recent, am putut astfel auzi numele staţiunii covăsnene Bálványos pronunţat „Balvanios“, când, de fapt, ar fi trebuit citit ny ca gn din Bourgogne, iar s-ul final – drept ş. Lăudabilă, dar mai ales utilă pare practica lui Radu Banciu în privinţa rostirii corecte a maghiarismelor, chiar dacă e un fel de artă pentru artă, ornamental dadaistă. Pronunţia corectă a denumirilor de localităţi şi a numelor de persoane ar trebui să fie lege la jurnalişti. Rostirea lor deformată nu poate produce decât efecte groteşti la iniţiaţi şi incultură“.
   Ne-am cufundat cumva în amănunte? Sau: „Ne jucăăm, ne jucăm/cu capul nostru ne jucăm…“?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe