Newsflash
Cultură

N-avem Curiosity

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - sept. 21 2012
N-avem Curiosity
   Drept la replica… replicii. Un cititor al materialului intitulat „Mohicanul de la NASA“ mi-a comunicat opinia sa: „Degeaba vrei să ne oferi modele. Noi n-avem cum să facem emisiuni radiofonice de răsunet aidoma acelui director de zbor, care comenta cu har, nu doar cu creasta lui mohicănească, imagine cu imagine, la postul de pe internet, aventura Curiosity. Pentru că noi n-avem Curiosity“. Chiar dacă am avea un rover pentru alte planete şi dacă am imita punct cu punct stilul „mohicanului“ (asta s-ar numi plagiat?) sau dacă, dimpotrivă, am comenta evenimentul în dulcele stil didacticistico-plat („Nu sta pe capul meu ca o Radioenciclopedie pentru tineret!“ îşi admonesta, acum patruzeci de ani, un şcolar mama în troleibuz, fără să ştie că o critica pe subsemnata) ne-ar paşte, fără îndoială, eşecul. Pentru că radioul cere trăire, cere aventură, cere meci în direct – de fotbal, de box, de rugby, de orice, un meci intelectual, desigur, dar neapărat emoţional – nu dări de seamă cu adevăruri şi concluzii (sau confuzii) trase de cei mai deştepţi dintre pământeni.
   „O să dispară radioul, o să dispară, nemaiavând ce spune!“, cotcodăcesc unii. Şi mai că le-ai da dreptate, pentru că tehnologiile fac salturi în extraordinar, împlinesc vise ale creatorilor sau fanilor de SF. Se perfecţionează televiziunea, internetul, telefonul mobil, vom avea radare de buzunar, reţele de sateliţi personali pe care să-i cumpărăm de gata sau să-i confecţionăm noi înşine acasă, la ce ne-ar mai trebui, deci, radioul?! Progresul acesta, care ne bântuie ca un uragan, îmi evocă o scriere SF din secolul trecut. Ea prezenta, dramatic şi convingător, o lume în care se inventaseră absolut toate mijloacele tehnice capabile să scutească omul de orice efort, de la eforturile mari la cele infime. Singurul lucru care-i rămăsese de făcut omului şi singura lui plăcere era să stea la soare cu burta în sus şi să-şi trosnească degetele. Dar şi asta până în ziua în care s-a inventat aparatul de trosnit degete.
   Nu avem, aşadar, Curiosity. Dar o avem pe Daniela Rus, de exem­plu, cea despre care presa (altora) vuieşte în aceste zile că doam­na profesoară de robotică a creat în laborator „nisipul inteligent“ pe care poţi să-l duci în sac la polul nord, să zicem, acolo el devine casă, laborator, o ceva care, când ţi-ai terminat treaba, redevine nisip şi-l aduci înapoi în sac. Elementele roboţeşti se asamblează şi dez­asam­­blează conform programului. Exemplele se pot înmulţi.
   Sau vom avea, în curând, o excursie plină de mistere şi aventuri a jurnaliştilor de ştiinţă, prin toată România. (La fel, şi în ce priveşte acţiunile jurnaliştilor noştri de profil, exemplele se pot înmulţi.)
   Avem chiar şi planete… Nu îndepărtate, pustii şi greu de atins ca Marte, sora Terrei; avem şase planete accesibile şi bogate, de luni până sâmbătă, de la 17:05. Sunt planetele radio, câte o „Planetă Radio“ pe zi, la Radio România Cultural. Ce-ar fi dacă fiecare mode­rator (un fel de Mic Prinţ pe astrul său, având de ocrotit planeta de boababi şi floarea iubită de rumegători) şi-ar trimite roverul în direct pe solul misiunii sale, într-o operaţiune pe cât de originală pe atât de palpitantă, în care să simtă tot omul cum se înfruntă, într-un meci dur, „pe viu“, cu prognostic incert şi scorul ca un „breaking news“, adevărul cu minciuna, noul cu prejudecăţile, răul cu binele, fru­mosul cu urâtul, şansa cu neşansa? Ce-ar fi dacă, în felul acesta, directorii noştri de zbor (mari capacităţi în materie) ar risipi, pas cu pas, nu numai necu­noaşterea, ci şi superficialitatea în ştiinţă, indolenţa sau indiferenţa criminală faţă de cercetarea ştiinţifică şi tehnologică românească? Şi dacă avem Curiosity şi nu vrem să ştim?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe