Newsflash
Cultură

Muzica și spiritul Crăciunului

de Dr. Raluca BULEA - dec. 24 2020
Muzica  și spiritul  Crăciunului

Atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă a fost redată, recent, printr-o serie de concerte organizate în mediul virtual. Un moment aparte a fost și expoziţia dedicată sopranei Leontina Văduva.

Florian Crihana si Leontina VaduvaInstitutele culturale din București ne-au oferit în ultima săptămână câteva daruri muzical-vizuale, din dorinţa de a nu întrerupe nici de această dată o frumoasă și îndelungată tradiţie.

Ce-i drept, tehnologia modernă a fost cea care a luat acum locul sălii de spectacol, știrbind puţin din magia care ne înconjura acolo, însă transmisiunile digitale ale îndrăgitelor concerte ne-au oferit totuși posibilitatea de a intra în atmosfera specifică Crăciunului.

Seria muzicală a fost deschisă în 17 decembrie de Institutul
Cultural Maghiar, cu recitalul susţinut, după obicei, de câştigătorii Premiului publicului la Festivalul Muzicii Maghiare, trompetistul Paul Grosar și pianista Csilla Bordos Nagy. Tinerii interpreţi au abordat lucrări semnate de Enescu, Bartók, Kodály, Rahmaninov, încheind programul cu Adolphe Adam și a sa „Holy Night”.

În 19 decembrie a fost rândul Forumului Cultural Austriac să ne încânte cu un proiect special, pus la cale de soprana Rodica Vică, stabilită la Viena, și ţiterista austriacă Barbara Laister-Ebner, înregistrat la sediul Ambasadei României în Austria.

Cele două muziciene și-au reunit talentul într-un program special de Crăciun, ce a cuprins cântece specifice perioadei, adunate din Austria, România, dar și din repertoriul internaţional.

În final, la 22 decembrie, Institutul Italian de Cultură ne-a dăruit momente speciale transmise direct din peninsulă, în care sunetele grave de orgă s-au împletit cu voci de mezzosoprană și bas, în partituri de Bach sau Albinoni, spre încântarea tuturor spectatorilor internauţi.

Retrospectivă inedită

Un dar cu totul special a venit din partea Asociaţiei pentru Muzică, Artă și Cultură și a Muzeului Municipiului București, care găzduiește până la 10 ianuarie 2021 excepţionala expoziţie intitulată „Leontina Văduva și marile scene ale lumii”.

Aceasta marchează cei 60 de ani pe care soprana i-a împlinit la 29 noiembrie și reprezintă o inedită retrospectivă a carierei sale muzicale. Cele 30 de picturi în ulei pe carton au fost realizate de artistul vizual Florian Doru Crihană pe parcursul acestui an, pornind de la fotografii din opere, imagini ale personajelor, scenografiei, teatrelor, completate cu studiul orașului sau regiunii geografice unde a fost pus în scenă un anumit spectacol.

Roluri emblematice, teatre lirice de legendă, momente profesionale de neuitat, toate au fost trecute prin filtrul și sensibilitatea celui care a recreat pe fiecare coală de carton un întreg univers, o întrepătrundere de senzaţii, sublimate într-o singură emoţie intensă, într-un amestec de elemente reale și licenţe artistice personale.

La deschiderea de pe 18 decembrie ne-am bucurat și de prezenţa celor doi protagoniști, care ne-au oferit un tur de neuitat, explicaţiile lui Florian
Crihană împletindu-se cu exuberanţa și amintirile Leontinei Văduva, ansamblul având în final o savoare de șampanie bună.

A fost exact ceea ce ne trebuia pentru a încheia anul într-o notă pozitivă, cu dorinţa de a ne bucura de evenimente culturale de excepţie și în 2021, și de a ne revedea la Crăciunul viitor, de va fi posibil, fără
măști de protecţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe