Newsflash
Cultură

Muzica românească peste hotare

de Anca FLOREA - dec. 15 2016
Muzica românească peste hotare
    An de an, în preajma Zilei Naționale, ICR a organizat, în centrele din întreaga lume, manifestări diverse – în special muzicale – prin care a marcat, pentru românii din acele locuri, dar și pentru străinii dornici să cunoască arta și artiștii noștri din generații diverse, aniversarea Marii Uniri. Spre exemplu, în Suedia, la sala Filarmonicii din Stockholm, a concertat cvartetul „Contempo”. Apoi, la 1 Decembrie, ICR Viena și ambasada noastră în Slovacia au propus, la Bratislava, o seară cu naistul Nicolae Voiculeț și orchestra „România”, colaborând cu organistul Klaus Dieter Untch. Solistul a apărut apoi și la Praga, la 4 decembrie, în piața „Ceasului astronomic”. Iar ansamblul folcloric „Cununa Carpaților” și-a încheiat turneul în Turcia la Istanbul, unde a cucerit prin frumusețea cântecelor și dansurilor autentice, aplaudate anterior și la Edirne sau la Ankara. Muzica populară din zona Munteniei a răsunat și la Muzeul de Artă din Tel Aviv, în Israel, dar la 2 decembrie, în timp ce mult mediatizata soprană Valentina Naforniță a evoluat la Londra în „Seria concertelor Enescu”, iar la „Accademia di Romania” din Roma, grupul „Arpeggio & Roua” și invitații săi au oferit, sub genericul „Armonii de Crăciun”, un program de colinde.
     În SUA, la Weill Recital Hall de la Carnegie Hall, au concertat violoniștii Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, alături de pianistul Horia Mihail, reluând apoi „Duelul viorilor Stradivarius versus Guarneri” și la Centrul Kennedy din Washington, la 5 decembrie. În paralel, în perioada 2–6 decembrie, la Lisabona s-au derulat programele grupului „Vivarte”, iar în Belgia, la Bruxelles și Anvers s-a aflat corul „Symbol” al Patriarhiei Române, prezentând, desigur, piese din repertoriul național și universal, incluzând și colinde mult îndrăgite. În Spania, la Madrid, violonista Clara Cernat a fost invitată în recital, iar la Beijing, în China, la 2 și 5 decembrie, oaspeți au fost pianista Ilinca Dumitrescu și fagotistul Vasile Macovei. La Chișinău, Orchestra națională de cameră, condusă de Cristian Florea, a colaborat cu violonistul Alexandru Tomescu, iar la Teatrul Național, Maria Gheorghiu și Cătălin Milea au evoluat în producția „Sub zodia Mariei”, cei doi continuându-și periplul la Luxemburg și Haga. Iar la Paris, Palatul Béhague – reședința ambasadorului României – este, la 8 decembrie, gazda unui concert susținut de „Maxim Quartet”.
     La București, Opera Națională a dorit să prezinte o nouă serie cu opereta „Văduva veselă” de Lehar, în versiunea adaptată de regizorul Andrei Șerban pentru Opera din Iași. Piesa „descoperită” de noi în septembrie a fost reluată acum în patru spectacole (1–4 decembrie), în distribuțiile deja binecunoscute.
     La 8 decembrie, Teatrul liric din Capitală a sărbătorit, printr-o gală extraordinară, cei 95 de ani împliniți de la instituționalizare. Ziua de 8 decembrie 1921, când George Enescu a dirijat primul spectacol al Operei de Stat („Lohengrin” de Wagner), a însemnat „punctul de pornire” într-o istorie încărcată de glorie, dar și de amărăciuni de tot felul.
     Pe de altă parte, Orchestra Română de Tineret și-a propus să ne „provoace” la un adevărat serial de concerte, începând cu cel din 5 decembrie când, la Ateneu, cu Tiberiu Soare la pupitru, a oferit pagini celebre din opere, în compania unor soliști a căror carieră se desfășoară prioritar peste hotare - soprana Anita Hartig și tenorul Teodor Ilincăi. Revenind sub acea cupolă la 10 decembrie, ansamblul condus de Cristian Mandeal va evolua în cadrul ciclului „Iarna magică”, urmând să susțină în aceeași „formulă”, la 13 decembrie, la Catedrala Sf. Iosif, un program alături de organistul italian Giorgio Benati.
     Este deci un început de decembrie ofertant și aglomerat pentru cei care iubesc muzica, aici sau în lume, acolo unde românii aflați departe de casă pot să asculte fie melodii populare îndrăgite, fie creații din muzica cultă, în interpretări cu siguranță de calitate. Este un semn că a început luna cadourilor.   

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe