Newsflash
Cultură

Muzică bună în stagiunea estivală

de Anca FLOREA - iul. 31 2013
Muzică bună în stagiunea estivală
În articolul anterior am „dezvăluit“ întreg programul oferit, în această vară, la Ateneu, în organizarea „Lando Communication“, acum alături de Asociaţia „Prietenii muzicii – Serafim Antropov“, pentru că, realmente, fiecare concert sau recital merită să fie ascultat şi aplaudat de toţi iubitorii de muzică bună. Şi cea mai bună dovadă a fost sala arhiplină din prima seară a „serialului“, când, la doar câteva zile după monumentalul Requiem de Verdi, Filarmonica s-a aflat din nou pe podium, de această dată sub bagheta lui Horia Andreescu, propunând un program atractiv ce alătura partituri mai mult sau mai puţin familiare orchestrei. Pentru că suita din celebrul balet Lacul lebedelor de Ceaikovski s-a dovedit a fi destul de… incomodă, parcursă corect dar rigid, fără supleţea necesară, departe de romantismul şi poezia atât de pregnante în creaţia autorului şi cu deosebire în acea lucrare; ascultând acele pagini, încercam să-mi imaginez cum ar pluti o „lebădă“ graţioasă pe fondul muzicii astfel abordată şi m-am convins că ar fi fost imposibil ca balerinii să-şi urmărească desenul coregrafic în condiţiile unei incertitudini ritmice şi pe o asemenea frazare „grea“, sugerând mai curând un elefant cu mişcări stângace, deşi gestica dirijorală cerea altceva. Nici Arlezianade Bizet nu se (prea) regăseşte în repertoriul curent al Filarmonicii, dar parcă a sunat mai aproape de „adevăr“, cu toate că şi în acest caz secvenţele dansante au fost în suferinţă, din nou lipsite de pregnanţa ritmică adecvată şi de strălucirea adesea spectaculoasă a dezlănţuirilor temperamentale specific iberice; şi din nou m-am întrebat cum de instrumentiştii nu au reuşit să „vizualizeze“ vârtejul dansatorilor spanioli, pe care, cu siguranţă, i-au admirat măcar o dată şi care ar fi trebuit să se regăsească în cântul lor. Dar au fost momente masive, de forţă sonoră, care, evident, au plăcut publicului poate mai puţin obişnuit cu un concert simfonic (aplaudând şi unde nu trebuia), însă încântat să (re)descopere melodii bine ştiute.
Cu totul altfel a sunat Concertul nr. 2 de Rahmaninov, în care ansamblul s-a simţit „acasă“, acompaniind cu rigoare şi expresivitate demersul solistic, susţinut de pianistul Andrei Licareţ cu aplomb, într-o construcţie logică şi fluentă, alternând lirismul „bine temperat“ cu anvergura poate nu explozivă, dar cu certitudine adecvată unui opus dificil şi solicitant, permiţându-i etalarea unei tehnici robuste şi a concepţiei echilibrate a discursului, perfect corelat cu orchestra. Şi din nou aplauze prelungi, bisuri, flori, într-o seară de mare muzică, gustată de cei atraşi sub acea cupolă de structura programului, dar şi de prestigiul interpreţilor, plecând cu o stare „de bine“; mulţi au constatat că, totuşi, Filarmonica s-a implicat mai mult ca altădată, a sunat mai omogen, mai frumos, deşi până la expresivitatea cu adevărat artistică mai era o cale destul de lungă…
Dar aceasta este o altă poveste, importantă rămânând avalanşa spectatorilor, care, într-o seară de iulie, s-au bucurat din plin de un concert care, dacă ar fi să „contorizăm“ reacţia entuziastă, s-a ridicat la nivelul aşteptărilor celor care au cumpărat bilete şi care, deci, vor recidiva, prinzând gustul muzicii simfonice, ascultată în acea superbă ambianţă; ceea ce, în fond, confirmă necesitatea unor manifestări extra-stagiune şi, implicit, succesul acestora. Restul…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe