Newsflash
Cultură

Muzeele celebrează vinurile româneşti

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - oct. 18 2013
Muzeele celebrează vinurile româneşti
   La mijlocul veacului al XVII-lea, Paul de Alep, cronicar ce călătorea împreună cu tatăl său prin Constantinopole, Valahia şi Moldova, scria că au fost primiţi la Goleşti şi „ospătaţi cu o masă domnească“, iar după vizita la Piteşti, că „aici se face un vin dulce, cel mai bun din toate vinurile făcute în Ţara Românească“.
   Potrivit informaţiilor oferite de Muzeul viticulturii şi pomiculturii din incinta Complexului Muzeal Naţional Goleşti din Ştefăneşti, satul Goleşti, judeţul Argeş, producţia de vinuri a fost o preocupare constantă a locuitorilor teritoriului românesc, de la geto-daci până în prezent.
    Populaţia cultiva încă din neolitic pomi fructiferi şi viţă-de-vie pe lângă case. Cercetările arheologice de la Teiu, Argeş, dovedesc întrebuinţarea coardei de viţă-de-vie la fixarea snopilor de stuf ce acopereau locuinţele. S-au importat şi vinuri greceşti în amfore, pe calea Dunării şi pe râurile în interiorul ţării. Olarii autohtoni au confecţionat şi ei amfore de tip local, ca acelea găsite la Stoeneşti-Argeş şi Popeşti-Ilfov. Primele unelte folosite pentru îngrijirea pomilor fructiferi şi a viţei au fost de piatră şi, mai târziu, de fier. Consumul vinului la geto-daci este comentat de autorii antici Diodor din Sicilia şi Strabon. Cultivarea viţei-de-vie şi a pomilor fructiferi a cunoscut o dezvoltare deosebită în epoca romană, perioadă din care s-au păstrat multe altare votive închinate divinităţilor protectoare ale viticulturii – numai în Oltenia există 60 de asemenea reprezentări.
   Din anii Evului Mediu ne-a rămas un număr mare de documente care atestă dezvoltarea pomiculturii şi viticulturii. Calităţile vinurilor noastre sunt evidenţiate nu numai de autorii locului (de exemplu, Dimitrie Cantemir), dar şi de călătorii străini. Proprietarii de vii şi de pomi fructiferi erau atât domnii, boierii şi mânăstirile, cât şi orăşenii, ţăranii liberi şi chiar iobagii. Primele vii în Moldova sunt atestate documentar în anul 1372, iar în Ţara Românească – la 1388. După Unirea Principatelor, viticultura şi pomicultura s-au extins continuu – de la 190.582 pogoane cu vii în 1865, la 300.000 de pogoane în 1884.
   Casele Goleştilor ridicate în comuna Ştefăneşti sunt legate de evenimente de importanţă majoră din istoria ţării noastre: lupta împotriva regimului turco-fanariot, revoluţia din 1821 condusă de Tudor din Vladimirii Gorjului, revoluţia din 1848–1849, Unirea Principatelor şi formarea statului român modern. În anul 1943, aici s-a organizat Muzeul Renaşterii României Moderne, iar în 1958, întregul areal a fost destinat muzeului actual.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe