Pentru mulţi dintre lucrătorii ţărilor occidentale industrializate, a munci noaptea reprezintă o obligaţie profesională – dacă nu chiar de preferat uneori. Lumea spitalicească nu face nici ea excepţie. Dar să nu uităm: decalarea pentru nocturnă a unor activităţi de zi forţează metabolismul la acceptarea unor schimbări pentru care omul, cu deprinderi mai ales diurne, nu este pregătit. Să nu apară oare cumva şi efecte perverse? O recentă abordare epigenetică, detaliată în nr. 1.010 al revistei belgiene LE GÉNÉRALISTE, atacă problematica într-o lumină nouă. (...)  "> MUNCA DE NOAPTE RECLAMĂ… „FICAT“ - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

MUNCA DE NOAPTE RECLAMĂ… „FICAT“

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - iul. 29 2011
MUNCA DE NOAPTE RECLAMĂ… „FICAT“

   Pentru mulţi dintre lucrătorii ţărilor occidentale industrializate, a munci noaptea reprezintă o obligaţie profesională – dacă nu chiar de preferat uneori. Lumea spitalicească nu face nici ea excepţie. Dar să nu uităm: decalarea pentru nocturnă a unor activităţi de zi forţează metabolismul la acceptarea unor schimbări pentru care omul, cu deprinderi mai ales diurne, nu este pregătit. Să nu apară oare cumva şi efecte perverse? O recentă abordare epigenetică, detaliată în nr. 1.010 al revistei belgiene LE GÉNÉRALISTE, atacă problematica într-o lumină nouă. (...)
 

   Pentru mulţi dintre lucrătorii ţărilor occidentale industrializate, a munci noaptea reprezintă o obligaţie profesională – dacă nu chiar de preferat uneori. Lumea spitalicească nu face nici ea excepţie. Dar să nu uităm: decalarea pentru nocturnă a unor activităţi de zi forţează metabolismul la acceptarea unor schimbări pentru care omul, cu deprinderi mai ales diurne, nu este pregătit. Să nu apară oare cumva şi efecte perverse? O recentă abordare epigenetică, detaliată în nr. 1.010 al revistei belgiene LE GÉNÉRALISTE, atacă problematica într-o lumină nouă.
   A lucra noaptea intră în obligaţiile anumitor funcţiuni, care trebuie îndeplinite 24 de ore zilnic, iar sectorul medico-spitalicesc nu este nici el exceptat. Dar organismul uman, pregătit mai cu seamă pentru activitatea diurnă, poate suferi un afront care să însemne mult mai mult decât o simplă perturbare de somn. S-a putut constata, de exemplu, că 20% din cei obligaţi la o muncă de noapte riscă să dezvolte un sindrom metabolic cu tendinţă la obezitate, rezistenţă insulinică şi depozit gras hepatic. Pe scurt, apare o legătură – cel puţin la o parte dintre indivizii studiaţi – între lucrul cu orarul răsturnat şi steatoza hepatică. Experienţele efectuate pe şoareci conduc la evidenţierea mecanismului. Ele au demonstrat că nu genele sunt direct implicate, ci subtilele lor mecanisme de reglaj. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe