Suntem în Ajun de Crăciun, mare sărbătoare a creştinătăţii, şi la numai o săptămână de momentul în care încă un an va intra în colecţia noastră de amintiri. Dincolo de multe alte clipe, bune sau mai puţin bune, de urcuşuri şi coborâşuri, anul 2010 ne-a prilejuit, în paginile săptămânalul „Viaţa medicală“, o plimbare inedită mai ales prin Bucureşti, dar şi prin ţară. Cu ajutorul ei am descoperit sau redescoperit zone pline de farmec şi de linişte, de la Şosea, spre Calea Victoriei, la Armenească, pe lângă Grădina Ioanid, apoi la Universitate şi în piaţa Pache Protopopescu. Ni s-a oferit în acelaşi timp ocazia de a face, prin cunoaşterea institutelor şi centrelor culturale (cu toate variantele posibile de titulaturi), călătorii imaginare în ţările pe care acestea le reprezintă. Astfel, prin mesajul care ne-a fost transmis, am fost poate cuprinşi de dorinţa de a vedea cu proprii ochi acele meleaguri, sau de a reveni în locuri deja îndrăgite. (...)"> Mozaic de Crăciun - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Mozaic de Crăciun

de Dr. Raluca BULEA - dec. 24 2010
Mozaic de Crăciun

   Suntem în Ajun de Crăciun, mare sărbătoare a creştinătăţii, şi la numai o săptămână de momentul în care încă un an va intra în colecţia noastră de amintiri. Dincolo de multe alte clipe, bune sau mai puţin bune, de urcuşuri şi coborâşuri, anul 2010 ne-a prilejuit, în paginile săptămânalul „Viaţa medicală“, o plimbare inedită mai ales prin Bucureşti, dar şi prin ţară. Cu ajutorul ei am descoperit sau redescoperit zone pline de farmec şi de linişte, de la Şosea, spre Calea Victoriei, la Armenească, pe lângă Grădina Ioanid, apoi la Universitate şi în piaţa Pache Protopopescu. Ni s-a oferit în acelaşi timp ocazia de a face, prin cunoaşterea institutelor şi centrelor culturale (cu toate variantele posibile de titulaturi), călătorii imaginare în ţările pe care acestea le reprezintă. Astfel, prin mesajul care ne-a fost transmis, am fost poate cuprinşi de dorinţa de a vedea cu proprii ochi acele meleaguri, sau de a reveni în locuri deja îndrăgite. (...)

    Suntem în Ajun de Crăciun, mare sărbătoare a creştinătăţii, şi la numai o săptămână de momentul în care încă un an va intra în colecţia noastră de amintiri. Dincolo de multe alte clipe, bune sau mai puţin bune, de urcuşuri şi coborâşuri, anul 2010 ne-a prilejuit, în paginile săptămânalul „Viaţa medicală“, o plimbare inedită mai ales prin Bucureşti, dar şi prin ţară. Cu ajutorul ei am descoperit sau redescoperit zone pline de farmec şi de linişte, de la Şosea, spre Calea Victoriei, la Armenească, pe lângă Grădina Ioanid, apoi la Universitate şi în piaţa Pache Protopopescu. Ni s-a oferit în acelaşi timp ocazia de a face, prin cunoaşterea institutelor şi centrelor culturale (cu toate variantele posibile de titulaturi), călătorii imaginare în ţările pe care acestea le reprezintă. Astfel, prin mesajul care ne-a fost transmis, am fost poate cuprinşi de dorinţa de a vedea cu proprii ochi acele meleaguri, sau de a reveni în locuri deja îndrăgite.
    A fost un adevărat pelerinaj cultural, care a început de la cei cu care împărtăşim acelaşi spirit latin, în vorbă, dar şi în felul de a fi: italieni, spanioli, francezi. De la extremitatea occidentală a Europei am poposit în partea centrală a continentului, la austrieci, cehi, polonezi şi la vecinii noştri unguri, iar sfârşitul anului ne-a găsit în vizită la o cultură cu care avem în comun spiritul balcanic: cea elenă. Am comunicat prin intermediul muzicii, al imaginilor, al artei teatrale şi cinematografice, al cărţilor, dar şi direct cu ajutorul cuvintelor, indiferent de limba pe care am ales să o folosim, căci a existat mereu un numitor comun: interesul şi pasiunea pentru cultură, în toate formele ei de manifestare.
    Şi pentru că în perioada aceasta suntem, poate, ceva mai liberi şi mai dornici de a ne găsi timp şi pentru cele ale sufletului, vom relua, succint, plimbarea, pentru a vedea ce au pregătit institutele culturale pentru public, când un an se sfârşeşte şi un altul stă să intre în scenă. Pasionaţii de arte plastice sunt aşteptaţi până la 7 ianuarie la Institutul Italian de Cultură, pentru a vizita expoziţia de desen, grafică şi ceramică a Valeriei Voicu, iar lunea şi miercurea prezintă documentare despre istoria recentă şi geografia Italiei.
    Tot în sfera vizualului stau şi Institutul Cervantes, Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Francez, care ne propun o serie de expoziţii de fotografie. La Muzeul Naţional de Istorie, până la 15 ianuarie 2011, puteţi parcurge, imaginar, un posibil traseu al faimosului drum al apostolului Iacob (el Camino de Santiago) cu ajutorul fotografului Manuel Valcárcel, începând din Bulgaria, Ungaria, Austria, Republica Cehă, Slovenia, Italia, şi prin nordul Spaniei spre Galiţia, pentru a se încheia la Catedrala Apostolului Iacob din Santiago de Compostela. Pe de altă parte, Centrul Cultural Maghiar ne aşteaptă la sediul său cu remarcabilele fotografii-document ale lui Robert Capa, până la 21 ianuarie, iar Institutul Francez ne oferă două tentaţii: la sediul său, expoziţia participanţilor la tabăra de fotografie de la Posmuş, deschisă până la 16 ianuarie 2011, iar la Muzeul Naţional de Artă expoziţia de costume „Opéras russes, à l’aube des ballets russes (1901–1913)“, dedicată centenarului baletului rusesc şi anului Franţa – Rusia, care poate fi vizitată până la 15 ianuarie.
    Forumul Cultural Austriac ne aşteaptă împreună cu Institutul Polonez la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, până la 30 ianuarie 2011, la Bienala Internaţională de Gravură Experimentală. Pentru serile de joi din februarie şi martie 2011, se anunţă de pe acum cea de-a doua ediţie a Austrian Hours@Green Hours, care vor avea loc la „Green Hours Jazz Cafe“. Cei interesaţi de filme documentare sunt bineveniţi în serile de luni la Centrul Ceh, la Documentary Mondays. Nu în ultimul rând, Fundaţia Culturală Greacă ne aşteaptă la expoziţia-document despre care v-am anunţat recent, dedicată poetului Nikkos Kavaddias, deschisă până la 6 februarie 2011.
    Dar să nu fim trişti. Cu toate că anul se încheie, şi trebuie să ne luăm la revedere de la el, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu periplul nostru. Acum nu facem decât o pauză, un popas pentru a ne trage sufletul, căci anul viitor vor fi noi şi noi lucruri de descoperit, oameni de cunoscut, muzică de ascultat, cărţi de citit, expoziţii de vizitat, filme de văzut… Pentru că oamenii, de oriunde ar fi ei, sunt un izvor neîntrerupt de creativitate, şi acolo unde alte modalităţi de comunicare şi de apropiere dau greş, cultura este mereu prezentă pentru a ne aduce unii lângă alţii şi a ne face să ne bucurăm împreună de ceea ce au creat semenii noştri.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe