Newsflash
Cultură

Mozaic balcanic

de Dr. Cătălina PANAITESCU - ian. 25 2018
Mozaic balcanic
     Numerele 3 și 4 (vol. 52) din 2017 ale revistei Archives of the Balkan Medical Union continuă tradiția publicării unei diversități de studii originale, recenzii și prezentări de cazuri cu caracter multidisciplinar. Editorialul ediției din septembrie, semnat de Michel Huguier, președintele diviziei medicale a Academiei naționale de medicină a Franței, deși nu are legătură cu temele abordate în cuprins, aduce în discuție chirurgia robotică. Avantajelor tehnice de necontestat – capacitatea de rotație a brațului robotului superioară celui uman, eliminarea riscului de mișcări tremurate și viziunea în trei dimensiuni de înaltă rezoluție a câmpului operator – li se opun o serie de probleme practice: faptul că medicul este privat de posibilitatea de a „simți” țesutul prin intermediul instrumentelor (ceea ce conduce, frecvent, la accidente vasculare) și, deloc neglijabil, costurile mai mari comparativ cu chirurgia video-asistată, în condițiile în care studiile existente nu susțin superioritatea semnificativă a chirurgiei robotice. 
     Temele articolelor originale care urmează variază de la domeniul mai larg, al celor cu relevanță pentru practica clinică (cum ar fi: „Markerii prognostici în pancreatita acută”, „Necesitatea autoîngrijirii pacienților cu cancer colorectal după tratament” sau „Manifestări dermatologice în infecția cu HIV/AIDS”), la domenii mai înguste, precum: „Influența administrării intraoperatorii a fluidelor asupra complicațiilor pulmonare la pacienții cu transplant hepatic”, „Efectul benefic al triplei terapii antihipertensive, cu amlodipină, valsartan și hidroclorotiazidă asupra deficitului de cupru într-un trial de pacienți geriatrici din sud-vestul României”. De menționat lucrarea semnată de un colectiv de autori de la Universitatea Transilvania (Brașov), despre „Evoluția frecvenței nașterilor premature în funcție de factorii socio-economici, în districtul Brașov”, deoarece este un exemplu despre cum ar trebui abordate majoritatea temelor privind sănătatea unei populații, prin analiza ansamblului factorilor determinanți, nu numai ai celor strict medicali.
     Prezentările de caz sunt de interes, indiferent de specialitatea medicală a cititorului, deoarece aduc în discuție probleme de diagnostic diferențial („Hemiplegie dreaptă și dispnee: care este legătura?”, „Dificultăți în diagnosticul diferențial al patologiei colonului”) sau ale rolului echipei medicale („Abordarea multidisciplinară a ischemiei mezenterice acute”). Recenziile sunt bine structurate și prilejuiesc o readucere aminte utilă a principalelor date din literatură legate de o anumită patologie: „Etmoidectomia – proceduri și complicații”, „Aspecte diagnostice particulare în patologia inflamatorie a tiroidei”.
     Numărul din decembrie 2017 păstrează aceeași structură: editorialul, semnat de această dată de dr. Camelia Diaconu, redactorul șef al revistei, cu o succintă trecere în revistă a conținutului, apoi articolele originale, recenziile și prezentările de caz. Iată câteva din subiectele abordate: impactul anticorpilor anti HLA de novo asupra rinichiului transplantat, influența polimorfismului genei CTLA-4 asupra gradului de hipertrofie tiroidiană la pacienții cu tiroidită autoimună și gușă nodulară operați, influența tratamentului pentru sindromul de apnee obstructivă în somn asupra valorilor tensiunii arteriale, abordarea bioetică a sedării cu scop paliativ la pacienții oncologici cu simptome refractare la tratament, considerații generale despre tulburările de echilibru la pacienții cu diabet zaharat, un caz rar de diverticulită cecală, pancreatita acută în sarcină. Cititorii interesați mai pot afla informații despre ceea ce s-a întâmplat la cea de-a 21-a sesiune a Zilelor medicale balcanice, desfășurată în octombrie anul trecut, la Sofia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe