Newsflash
Cultură

Monografie dedicată morţii

de Dr. Martin S. MARTIN - nov. 10 2014
Monografie dedicată morţii
   În experienţa oricărui medic, sfârşitul vieţii unui bolnav, în pofida eforturilor terapeutice, reprezintă un moment de cumpănă, de emoţie şi – nu arareori – de reculegere. Dintre toţi practicanţii medicinii, cei care sunt legaţi de serviciile de reanimare sunt şi cei confruntaţi cel mai intens cu bolile ireversibile, cu stările terminale şi cu moartea.
   După o îndelungată carieră de anestezist-intensivist, doctorul Emil Cardan îşi foloseşte experienţa profesională şi umană, o completează cu tot ce se ştie în domeniu, şi – ajutat de soţia sa, Voichiţa Cardan – ne aduce o monografie dedicată actului final mai completă, mai documentată şi mai sistematizată decât orice altă carte la care am avut acces: Moartea. Consideraţii medicale.
   Numind moartea „democratică şi neiertătoare“, autorul ne atrage atenţia că sfârşitul implacabil al existenţei umane este necesar în natură, pentru ca supravieţuirea prea îndelungată să nu se opună perpetuării vieţii. Folosind orice resursă posibilă – progresele medicinii, dar şi îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a hranei, acţiunile preventive şi schimbarea stilului de viaţă –, oamenii au extins durata de existenţă, mai ales în perioada modernă, şi speranţa de viaţă de numai 21 de ani din perioada preistorică a crescut progresiv, ajungând, în zilele noastre, să depăşească 80 de ani în cele mai multe ţări ale lumii. Unul dintre efectele acestui fenomen este creşterea marcată a populaţiei globului.
   Oamenii au putut influenţa viaţa şi durata ei. Dar moartea? O cunoaştem şi o înţelegem mai bine azi decât în trecut? Cât ştim, de fapt, despre ea? Cu ce ne deosebim, noi, cei prezenţi, de oamenii din Evul Mediu, când vine vorba de anxietatea generată de finalul existenţei? Nu sunt angoasele noastre la fel de instinctuale şi de ignorante ca ale oamenilor din toate timpurile? Este o mare deosebire să mori la 80 de ani, în loc de 20?
   Excluzând morţile accidentale şi neaşteptate, moartea vine după parcurgerea procesului de îmbătrânire a organismului, care are multiple cauze, cea mai importantă fiind reducerea dinamicii de înnoire celulară. Capitolul 2 al cărţii este rezervat descrierii ştiinţifice a modificărilor induse de vârsta avansată în toate sistemele şi organele corpului. În capitolul următor sunt analizate simptomele fazei terminale şi căile de a reduce sau anihila suferinţa şi disconfortul prin tratamentele paliative, dar eficace, aplicate bolnavului muribund.
   Şocul şi insuficienţa pluriorganică ce preced episoadele terminale ale vieţii sunt subiectul capitolului 4. Şi cine ar putea să o facă mai bine decât un anestezist reanimator? Protezările vitale sunt descrise cu competenţă şi concizie, atât în partea lor tehnică, cât şi în legătură cu indicaţiile şi contraindicaţiile lor, fie prin opţiunile şi prin decizia bolnavului sau a familiei, fie prin prisma interpretării medico-legale a corectitudinii aplicării lor (capitolul 5). Oprirea cardiacă şi resuscitarea sunt abordate în capitolul 6, într-o foarte precisă expunere, făcută de un specialist care nu numai că a avut mii de cazuri de acest fel, dar a şi trăit dezvoltarea disciplinei de resuscitare, născută în anii ’50–’60.
   Lumea a fost fascinată de cărţile care au descris „viaţa de după moarte“, bazate pe descrierea experienţei mai multor supravieţuitori ai stărilor critice. Numele corect al acestor situaţii ar fi „viaţa de dinainte de moarte“, sau „viaţa în momentele morţii apropiate“ (near death experience). Apropiindu-se de acest subiect, autorii admit similaritatea senzaţiilor şi amintirilor din momentele care pot fi considerate o situaţie de dualitate minte–corp, le compară cu datele obţinute din studiul anumitor sindroame neurologice şi concluzionează că o explicaţie completă nu este – în momentul de faţă – posibilă, dar că există posibilitatea ca stările critice să se asocieze cu un anume tip de „funcţionare independentă“ a minţii şi spiritualităţii (capitolul 7).
   Stările vegetative, etapele morţii celulare şi semiotica morţii sunt descrise în capitole separate, după care urmează o trecere în revistă a cauzelor morţii naturale şi ale celor subite sau neaşteptate.
   Definiţiile morţii clinice şi morţii cerebrale nu se suprapun şi ultima este cea care permite recoltarea de organe vitale care nu pot suporta hipoxia, nici măcar de scurtă durată (cordul). Transplantarea de organe, sursele, criteriile, declararea morţii cerebrale, aspectele etice şi medico-legale ale procesului sunt descrise într-un capitol special. Un vast spaţiu al monografiei este rezervat morţilor nenaturale.
   Originale sunt capitolele legate de pedeapsa cu moartea, în toate variantele ei istorice, capitolele dedicate autopsiei, folosirii didactice a cadavrelor, metodelor de conservare a corpului şi cele care tratrează aspectele înmormântărilor.
   În capitolul 15, autorii ne prezintă asistarea morţii şi a sinuciderilor şi eutanasia. Fără să se pronunţe categoric în acest controversat subiect, dau de înţeles că există considerente în favoarea „morţii cu demnitate“, a „morţii caritabile“ şi a „întreruperii vieţii de mare suferinţă“.
   Cartea impresionează prin dorinţa de a fi cât mai completă şi prin materialul deosebit de valoros care ne este înfăţişat, explicit şi documentat, cu rigoare ştiinţifică. În text găsim multe referiri istorice, citate din autori clasici sau erudiţi în domeniu. Prin limba potrivit aleasă, care evită excesul de termeni de specialitate, volumul se adresează în egală măsură publicului nemedical şi profesioniştilor din biologie şi medicină. Odată cu felicitările mele adresate autorilor, lansez şi sugestia de a traduce cartea într-o limbă de mare circulaţie şi difuzarea ei dincolo de limitele publicului cititor român.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe