Newsflash
Cultură

Monede din argint bătute de marii împărați ai Romei, scoase la licitație la București

de Florentina Ionescu - dec. 14 2022
Monede din argint bătute de marii împărați ai Romei, scoase la licitație la București

Ultima licitație din acest an organizată de Artmark este dedicată numismaticii din aur și argint și va avea loc la 22 decembrie.

Ultimul eveniment al anului 2022 organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark este dedicat numismaticii românești. „Cabinetul Numismatului - Licitația unei colecții de monede, medalii și plachete” parcurge două milenii de istorie și reunește peste 200 de piese, multe dintre acestea rare, disputate și de valoare muzeală, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Medalia „Prima Cameră a Deputaților Români
Medalia „Prima Cameră a Deputaților Români

 

Dezvoltarea unei piețe moderne de numismatică

Licitațiile de numismatică organizate de A10 în ultimii doi ani au contribuit la organizarea pieței numismaticii din România pe baze mai transparente, documentate și public cotate și însoțite de garanții contractuale. 

Evenimentul din 22 decembrie reprezintă încă un mic pas către dezvoltarea unei piețe moderne de numismatică, în beneficiul colecționarilor și pasionaților domeniului, oferind acces către larga piață publică de artă pentru toate colecțiile de specialitate, formate în România ori străinătate.  

Monedă 2 Lei 1901, argint, cea ma rară monedă româneasca de circulație, cu un tiraj de doar 12.476 exemplare
Monedă 2 Lei 1901, argint, cea ma rară monedă româneasca de circulație, cu un tiraj de doar 12.476 exemplare

 

În premieră în România, într-o licitație publică, își fac apariția o întreagă colecție de monede din argint bătute de marii împărați ai Romei – de la Octavian Augustus până la marele Marcus Aurelius, monede care au circulat pe întreg teritoriul imperiului, inclusiv la noi. 

Toate monedele aparținând acestei suite au fost achiziționate în timp, din străinătate (Europa și SUA), de la case de licitație ori târguri de specialitate, așa cum reiese din documentele de proveniență cu care monedele au venit însoțite, spun reprezentanții Artmark. 

De mare valoare numismatică sunt și primele monede medievale românești puse în circulație în Țara Românească și Moldova în secolul al XIV-lea: dinarul de argint bătut de Vladislav I și grosul de argint bătut de Petru Mușat, care pornesc în licitație de la prețuri extrem de accesibile – 400 de euro, respectiv 125 de euro.

De asemenea colecția de monede medievale românești are ca și proveniență achiziții graduale din străinătate, de la case de licitații și târguri de specialitate.

Piese inedite sau rare

Licitația conține piese inedite ori rare și în secțiunea sa de istorie modernă, astfel, în cadrul licitației din 22 decembrie își face apariția medalia din argint „Prima Cameră a Deputaților Români” din 1859. Piesa de colecție, raritate extremă, a fost conferită membrilor primei Camere a Deputaților Principatelor Unite și are un preț de pornire de 1.500 de euro. 

Artmark semnalează și punerea în licitație a monedei din argint de 2 lei 1901 - cea mai rară monedă românească de circulație, cu un tiraj de doar 12.476 de exemplare – ce pornește în licitație de la 750 de euro.

Tot în cadrul licitației de joia viitoare, 22 decembrie, pasionații pot găsi și izvoade scrise semnificative pentru formarea științifică a oricărui colecționar, mai ales că acestea provin din prestigioasa bibliotecă a bijutierului Curții Regale Theodor Radivon, precum exemplarul din 1858 „Banii cei noi" de Unferriht (preț de pornire de 75 de euro) ori „Buletinele Societății Numismatice Române”, însoțite de plicul original trimis fiului Nicolae Radivon (preț de pornire de 100 de euro) ori „Numismatica română" de Dimitrie Sturza (preț de pornire de 300 de euro).

Relevanța numismaticii în prezent

Punerea în vânzare a celor peste 200 de piese, joi, 22 decembrie, ora 19:00, în cadrul evenimentului „Cabinetul Numismatului - Licitația unei colecții de monede, medalii și plachete”, reprezintă un prilej unic de a demonstra importanța și relevanța numismaticii în vremurile noastre.

Colecția de monede, medalii și plachete poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviță de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. 

Evenimentul din 22 decembrie va avea loc online pe platforma Artmark Live 2.0 și în sala de licitații a Casei de Licitații A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe