Newsflash
Cultură

Momentele şi schiţele unei nuvele

de Dr. M. Gh. CĂLIN - apr. 30 2014
Momentele şi schiţele unei nuvele
   Volumul Traversări, pe care Antoaneta Pop Giuvara îl publică într-un mod destul de curajos, a fost lansat sub o motivaţie delicat-sfidătoare. Autoarea vrea să ne convingă că a publicat, acum, această carte „din milă“. Acest gen de compasiune pentru textul apărut la sfârşitul anilor optzeci în condiţiile tehnice şi ideologice de atunci, publicat acum fără niciun fel de intervenţie, cu excepţia titlului iniţial (refuzat de autoritatea editorială a vremii), poate deschide mai multe planuri de percepţie. După lectura cărţii suntem însă încredinţaţi că ne aflăm în faţa unui caz de falsă modestie. Când publica pentru prima dată acest text, autoarea era deja la al doilea demers editorial. În literatura românească era o emulaţie remarcabilă, iar cititorii şi editurile aveau un nivel de aşteptare destul de înalt, ca să poată să-şi mai facă loc şi lucrări dezagregate şi insipide. De altfel, în structura acestui volum pot fi remarcate multe din gesturile şi atitudinile postmoderne ale „grupului optzecist“, care marca prin reprezentaţii săi cei mai vizibili (Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Iaru, Nic Iliescu etc.) conştiinţa literară şi civică a timpului. Ca nivel, problematică şi stil, şi această carte aparţine aceloraşi vremuri. Şi, ca multe dintre lucrările ale acelui curent literar, este la fel de actuală în esenţă, proaspătă ca scriitură şi prezentă ca problematică şi capabilitate etică. Însăşi autoarea spune undeva că această carte „nu este rodul unei ficţiuni, ci al observării realităţii, o realitate care nu a fost încă depăşită“. Deci, se de­monstrează că nu „din milă“ a republicat volumul, ci pentru că el este, iată, după 25 de ani, actual, viu şi proaspăt, iar falsa modestie este doar o manieră cochetă de a lichida nişte explicaţii intime.
   Textul propriu-zis este o naraţiune fragmentată de intervenţia unor planuri temporale, epice şi compulsive, toate susţinute de o comprehensiune viguroasă care spune lucrurilor pe nume şi dezvăluie personaje clare, animate şi verosimile, cu existenţa gravată de palpitaţiile ondulatorii ale destinului şi inevitabilelor conjuncturi. Doctoriţa Teodora Teodorescu nu lasă impresia nicio clipă că aleargă sau se zbate pentru realizarea fericirii ci, mai degrabă, la fel ca oamenii din satele unde a lucrat, încearcă să-şi afle „rostul“ printre semeni, să-şi înţeleagă viaţa, să ajute şi să asculte. În afară de faptul că la un moment dat s-a „simţit nesigură pe acest prezent“, personajul nu strigă, nu se plânge şi nu învinuieşte pe nimeni, dar îşi trăieşte destinul cu inima deschisă spre ea şi lumea ei. Cei doi bărbaţi (Tudor, Radu) care îşi dispută într-un fel special dragostea ei, mişcările ezitante ale unei idile firave care porneşte din copilărie (Mihai), figura insolită a aviatorului octogenar şi metoda prin care el trăieşte prezentul reînviind amintirile, liniile de contur ale satului unde este doctoriţă şi unde condiţiile de viaţă erau cele pe care le ofereau ori noroiul, ori praful, compun un fundal pe care ni se pare că principalele linii de forţă sunt cele câteva caractere feminine. Doctoriţa Maria, dentista Draga, profesoara de română, Evelina, femeia de serviciu Lena, în mod deosebit mama, precum şi altele, sunt redate cu o mână sigură şi o concizie sugestivă. Ni s-au părut mai puţin reuşite paginile onirice care cuprind destăinuirile Evelinei, precum şi exploatarea subiectului Mihai pe care autoarea îl părăseşte prea repede.
   Substanţa cărţii este fracturată intenţionat în foarte multe locuri: mai întâi, prin trecerea bruscă de la relatarea de tip confesiv la cea de tip expectativ şi distant, dar şi prin amestecarea planurilor temporale –  aproape la fiecare două pagini. Pe de altă parte, naraţiunea contextuală este marcată de snoavele pe care fiecare medic le-a adunat în practica zilnică (episodul cu Veta cea grasă sau cel cu femeia plecată la vie pentru că făta vaca), precum şi de accentele de cordialitate pentru o familie de ţigani (Ivona) sau faţă de muncitorii de la dispensar şi unele asistente cu care a lucrat eroina povestirii.
   Cartea nu umblă după performanţe stilistice deosebite şi chiar am putea să spunem că fuge de ele, dar, totuşi, găsim undeva aceste cuvinte despre „pământul umed ca o faţă încruntată“ şi în altă parte imaginea soarelui care „părea făcut din aşchiile rămase după şlefuirea diamantelor“. Mai sunt şi scăpări care arată că textul a fost scris ori în viteză ori cu nervozitate. Autoarea preferă chestiunile „fine“ şi pe parcursul cărţii întâlnim trăsături, ţigări, vase, siluete şi chiar băuturi –  bineînţeles, toate „fine“. Pe de altă parte, pericolul de bovarism care urmăreşte textele de asemenea factură o face pe autoare să expedieze teme generoase, care ar fi putut fi explorate cu mai multă aplecare şi cu organ analitic mai evident (situaţia copiilor crescuţi de alţii, nu de părinţii lor).
   Tehnic, nu credem că această carte este un roman şi nici măcar nu are toate calităţile unei povestiri, dar putem să admitem, pe undeva, că ne aflăm în faţa unui caz atipic de nuvelă construită din momente şi schiţe aşezate unele lângă altele sau unele deasupra altora la care sunt în acelaşi timp pa­ra­lele. Adică, la fel ca în viaţa reală şi nu ca în literatură, la fel ca în vieţile mul­tor doctori şi, mai ales, doctoriţe de la ţară şi –  sub multe aspecte –  la fel în anii optzeci ai secolului trecut ca şi acum. Este o transpoziţie pe care autoa­rea o ia asupra sa, iar cititorul poate să o adopte ca pe o consecinţă de lectură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe