Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

„Mohicanul“ de la NASA

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU vineri, 14 septembrie 2012
   Washington, DC. NASA: „Mohicanul“ Bobak Ferdowsi, director de zbor în Misiunea Ştiinţifică Marte, care a reuşit coborârea pe suprafaţa marţiană a roverulului Curiosity, la începutul lunii august, a fost prezent timp de două ore (în după-amiaza zilei de joi, 30 august) pe postul Radio Rock Trei, difuzat online pe internet, într-un show intitulat: „Deveniţi curioşi cu Mohicanul!“. Ferdowsi a comentat experienţa sa cu debar­carea pe Marte, potrivit imaginilor NASA, scopul fiind reînnoirea interesului publicului pentru cunoaş­terea ştiinţi­fică şi pentru activităţile exploratorii. Ferdowsi lucrează la NASA, în Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. Nu a fost prima apariţie a lui Ferdowsi pe un post de radio. El făcuse şi anterior senzaţie pe internet. Imaginea lui a ajutat la popularizarea Misiunii Marte în rândul tinerilor şi a contribuit la îmbunătăţirea per­cepţiei publicului larg privind inginerii şi oamenii de ştiinţă de la NASA. „N-am crezut că voi fi gazda unui show de radio“, a spus Ferdowsi. „Şi că debar­carea roverului Curiosity pe Marte va face muzică.“
   Ferdowsi lucrează la JPL din 2003. El deţine o diplomă în ingineria aerospaţială, de la Universitatea din Washington, şi o diplomă de master de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. În timpul debarcării lui Curiosity, el a captat atenţia publicului şi prin coafura sa, de „mohican“, presărată cu stele.
   Programul postului Radio Rock Trei este produs sub egida NASA. El a fost creat anume pentru a ajuta la cultivarea interesului pentru ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică în rândul tinerilor. E de prisos să arătăm că un post de radio românesc pentru sănătate (fizică, mintală, socială, culturală) ar putea funcţiona cu succes în condiţii comparabile cu acestea?
   Până atunci, spicuim de pe un blog, de la noi, o reacţie tinerească la un „hit“ venit de aiurea, care are binecunoscutul refren: „Eu vara nu dorm/Nu am somn/Zorii zilei mă prind cum pe plajă mă plimb/Pentru că vara nu dorm“.
   Denisa Bârgău, semnatara blogului, îi găseşte, printre altele, pe cei din trupa cântătoare, vinovaţi de snobism: Camarero este cuvântul spaniol pentru „ospătar“ sau „chelner“. Bun. Şi dacă tu, român, cânţi pentru români o melodie cu titlul „Vara nu dorm“ şşi nu „El verano no duermo“, că tot avem Google Translateţ, de ce ai spune „Camarero, dă-mi o bere“ în loc de „Ospătar, adă-mi o bere“? Ca să arăţi ce? Că ai fost ospătar-căpşunar în Spania sau că eşti atât de bogat încât îţi permiţi să „o arzi“ atât de mult pe plajele din Spania, încât nu mai ştii „come si dice“ şasta-i în italiană, că doar şi o ameţită de reporteră l-a întrebat pe argentinianul Messi, după meciul Barcelona – Dinamo, „come stato la partida“ţ la chelner sau ospătar?
  E bine că tinerii noştri au spirit critic? E bine, dar nu e destul.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.