Newsflash
Cultură

Model de claritate și precizie

de Prof. dr. Radu IFTIMOVICI - feb. 22 2017
Model de claritate și precizie
   În medicina de azi, sintezele ce aduc cititorului informații de ultimă oră constituie un remediu eficient pentru foamea de timp a celor mai mulți dintre confrații noștri. Aceasta cu atât mai mult în cazul lucrărilor dedicate urgențelor, știut fiind că intervenția rapidă și competentă înlătură suferința, salvează vieți.
    Urologia – știință chirurgicală, dar cu rădăcinile înfipte adânc și în pământul roditor al altor iatrospecialități, în special al medicinii interne – ducea lipsă de un manual care să îmbine echilibrat aserțiunea teoretică cu actul intervenționist. Era nevoie de o scriere concisă, precum Urgențe urologice, care să se adreseze în special tinerilor (rezidenților și nu numai), elaborată de specialiști consacrați ai domeniului precum prof. dr. Dan Mischianu (București), dr. Alin Cumpănaș (Timișoara), conf. dr. Cătălin Pricop (Iași) și dr. Ovidiu Bratu (București). Acești universitari, care sunt, de altfel, autori și coordonatori ai lucrării, au antrenat în scrierea cărții și o serie de tineri specialiști (asistenți universitari, doctoranzi), care au reușit să dea consistență și să facă interesante capitolele pe care și le-au asumat. Numele acestora, care fără îndoială vor însemna valori în urologia viitorului apropiat, sunt: Cătălin Farcaș, Agnes Ciucă, Ovidiu Cătălin Ferician, Silviu Lațcu, Adelina Miron, Irina Negru, Ioana Oprea, Robert Popescu, Dragoș Puia și Dan Spînu.
   În „Cuvânt înainte”, profesorul Dan Mischianu, un „mare meșter” al urologiei românești contemporane dar și un împătimit al istoriei și filozofiei medicale, simte nevoia să ne comunice că o carte cu același titlu a apărut în 1956. Este un prilej de a se considera un continuator al problematicii „urgențelor urologice”, după 50 de ani de la publicarea textului semnat de monștrii sacri ai jumătății de secol XX: Ion Temeliescu, Valentin Neagu, Dragoș Bocancea, Theodor Burghele, Pavel Simici. Pe unii dintre aceștia, profesorul Mischianu i-a cunoscut personal, iar cu unii, ucenic fiind, a și intrat în operații.
    Există, desigur, diferențe mari între cele două cărți cu același titlu. Prima plătește tribut nivelului științific din acei ani, plus unei oarecare acceptări contrecoeur a unor interpretări fiziopatologice dictate de politic. Cartea din prezent, elaborată liber, pe baza unei documentări ireproșabile din prezentul imediat și din experiența clinică a autorilor, constituie un model de claritate și precizie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe