Newsflash
Cultură

Mnesis et noesis

de Dr. Al. TRIFAN - apr. 9 2015
Mnesis et noesis
   Se poate numi literatură noetică un gen particular de eseu care are rădăcini înfipte atât în tărâmul estetic, dar şi în cel sofistic. Cu alte cuvinte, este vorba de o frumoasă cunoaştere care se adresează atât sufletului, cât şi simţirii. Pentru a fi scutit de descrieri definitorii, vă propun să aveţi în faţă un exemplu elocvent: cartea intitulată Treceri şi Popasuri, datorată unui cunoscut, cel puţin pentru noi, artizan al folosirii ideilor împotriva alienării, şi anume Radu Priboi. Autorul este un fidel reprezentant al culturii ieşene, care a zămislit atâtea minţi luminate. Care sunt criteriile care o caracterizează? Înainte de toate, recursul la fundamente de expresie greco-latine. Într-adevăr, primul capitol al cărţii Radu Priboi este intitulat Prolegomeneşi ultimului i-a spus Paralipomena. Cu teama – justificată – că unii cititori ar putea fi nedumeriţi, autorul se grăbeşte să ne exemplifice: „vocabula «paralipomena» exprimă şi comunică încă mai mult decât «addenda» (glacială, inertă); şi aceasta nu prin uzurparea vreunei tente (căutat) arhaice, ci prin armonie sonoră şi semantism, virtuale servicii pentru o alcătuire“.  Într-adevăr, medicul ieşean ne serveşte în al doilea rând numeroase trimiteri la Antichitatea greacă şi romană, dar şi la literatura europeană atât de limbă franceză, cât şi de limbă germană, instrumentată prin trimiteri explicative şi detaliate în subsolul paginilor.
   În al treilea rând, discursul intelectualităţii moldave are o proeminenţă deosebită, deoarece, aşa cum face autorul, obţine profunzimea ideilor şi conţinutul conceptual al afirmaţiilor formalizate axiomatic şi deduse cu stricteţe prin folosirea unui lexic erudit şi nu arareori, nou creat.
   Aparent, cartea lui Radu Priboi este un jurnal intim, obţinut prin introspecţie şi derularea timpului mnestic în sens invers, de la final către început. Impresia este susţinută de etapele existenţiale pe care autorul le descrie: copilăria, adolescenţa, studenţia, formarea unui intelect matur. Aceste episoade sunt scenarii amintite pe fundalul cu adevărat mitic al lumii culturale şi medicale ieşene. Perioada împlinirii cognitive este argumentată de autor prin inserţia atât de des întâlnită la cronici de călătorie, a unor cugetări adânci şi erudite. De altfel, vizualizat în întregul său, textul cuprinde părţi care, reunite, dau cititorului aceleaşi satisfacţii pe care le-ar obţine prin audierea unor conferinţe. De exemplu, îmtâlnim în paginile ultimului capitol o admirabilă dizertaţie despre „urmă“ ca memoria fiinţei, ea fiind concepută esenţialmente de timpul reamintit şi de spaţiul reimaginat. „Obiectuală ori spirituală, ea dăinuie iar ceea ce rămâne sfârşeşte prin a ne restitui ceea ce a fost pierdut“, ne spune autorul, citându-l pe Fernand Marius Bosco. Ar fi păcat să se omită citarea unui paragraf de o frumuseţe psihologică ieşită din comun: „Reminiscenţe, impresii ori simţăminte iscate de trăiri sau dialoguri, de lecturi, răzbat prin vreme şi se apropie ca reprezentări. Integralitatea restituirilor este himerică, fiind înfăşurate într-o mulţime de omisiuni involuntare sau voluntare, de pietăţi sau tăceri ocrotitoare, amnezii selective şi volute reverenţioase“…
   Cartea lui Radu Priboi, deşi izvorâtă din experienţa sa personală, se înalţă către generalitate principială; într-adevăr este o carte a lucrurilor bine spune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe