Newsflash
Cultură

Minutul de căutare

de Anca FLOREA - sept. 17 2015
Minutul de căutare
     Probabil pentru prima oară în îndelungata istorie a Festivalului „George Enescu“, spectacolele de operă și de balet nu se regăsesc în programul-cadru, pentru că „cineva“ nu agreează dansul și, de această dată, a considerat că ar fi bine să urmeze cerința „altcuiva“ de a nu include nici Opera Națională în seria manifestărilor. Și totuși, organizatorii au găsit o soluție intermediară, oferind asemenea reprezentații... adiacente, la capitolul „Alte evenimente“, ca și cele de la Teatrul „Bulandra“, „Odeon“, Opera comică pentru copii sau...
     Astfel s-a reușit invitarea publicului la serile propuse de Gigi Căciuleanu, reputat și îndrăgit dansator-coregraf care, prin cele două apariții pe scena Teatrului Mic, a marcat și o jumătate de veac de la debutul său, chiar în acel spațiu, în cadrul neuitatelor „Nocturne“ realizate alături și în coregrafia „măiastrei“ Miriam Răducanu, căreia i-a și dedicat noua producție. Pornind de la conceperea unei lucrări din care, pentru a fi definitivată, lipsește doar „Un minut de dans“ – ceea ce sugerează însuși titlul spectacolului –, Gigi Căciuleanu brodează, cu o imaginație debordantă, un monolog încântător, apoi o repetiție în care, împreună cu „omul-orchestră“ Paul Ilea și cu excelenții dansatori Irina Ștefan și Răzvan Stoian, caută formule pentru acel „minut de dans“ care trebuie creat înainte de secvența finală. Și tocmai pentru că interpreții se pliază spontan pe ideile și cerințele lui Gigi Căciuleanu, care improvizează de fiecare dată un alt mod de construire a „minutului“, acesta se naște sub ochii publicului și de la o seară la alta este complet diferit.
     O experiență fascinantă, așa cum sunt mai toate producțiile sale coregrafice, dar revelând fațete diverse ale creatorului. El rămâne personajul central, vorbind despre sonoritatea și caligrafia unor litere sau cuvinte din chineză, arabă, indiană sau de oriunde, asociate cu mișcările de dans specifice zonelor respective, rostind frânturi de vers în franceză, rusă, germană sau română –, o călătorie plină de umor și plasticitate, în care ne poartă lejer, cu har, figurând pași, atitudini, dar mai ales un joc al brațelor, „semnătura“ inconfundabilă a artistului. Când și când notează grăbit ceva pe hârtie, dar apar partenerii de scenă, cărora le explică succesiunea părților, suportul muzical creat de Paul Ilea. Tinerii Irina Ștefan și Răzvan Stoian debordează de talent, vitalitate, mobilitate și charismă, în desene și combinații dificile și solicitante, însoțiți permanent de dansatorul-coregraf Gigi Căciuleanu, care inventează mișcări și reacții, în special pentru ca acel minut să se cristalizeze. În prima seară a apelat la o tobă, în a doua la tamburină, evident la cu totul alte elemente de dans. Rămâne de văzut ce surprize va rezerva în următoarele spectacole.
     Timp de o oră, publicul este captat, se amuză, (re)descoperă inteligența, cultura și vitalitatea nealterată de vreme a artistului a cărui existență se confundă cu dansul. Este dansul! Iar pe fondul aplauzelor finale, Gigi Căciuleanu a aruncat paginile albe, rostind acel „Uf!“ (cuprins și în titlu) în clipa când „a găsit“, coborând în sală pentru a o invita pe Miriam Răducanu pe scena „Nocturnelor“, amândoi recompunând câteva gesturi și expresii din memorabilele spectacole. Iar Doamna a uimit prin mobilitatea și finețea brațelor, a corpului doar aparent fragil, fericită să fie din nou, după 50 de ani, alături de partenerul său de atunci.
     Cei care se vor afla în sală la viitoarele reprezentații vor descoperi altceva în minutul de căutare a esenței, a sâmburelui de adevăr pe care interpreții vor să îl exprime. Deci fiecare seară va fi unică în felul ei, iar spectatorii vor fi încântați să asiste la întreaga desfășurare de rafinament, voluptate și bucurie a dansului, la efortul și în fine la găsirea formulei ideale (pentru acea seară).
     Un regal artistic, o aniversare de suflet, un spectacol care, cu siguranță, va face „serie lungă“ la Teatrul Mic, și care merita din plin să fie încadrat efectiv în Festival.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe