Newsflash
Cultură

Minitratat de cardiologie intervenţională

de Prof. dr. Al. CÂMPEANU - dec. 30 2013
Minitratat de cardiologie intervenţională
  La recenta adunare generală a Academiei de Ştiinţe Medicale (noiembrie 2013), s-au decernat premii pentru lucrările de specialitate publicate în anii 2011 şi 2012. În acest context, monografia Coronary Stent Restenosis, editată de personalităţi marcante ale cardiologiei internaţionale şi din România – Ion C. Ţintoiu (România), Jeffrey J. Popma (SUA), Jang-Ho Bae (Coreea de Sud), Alain Rivard (Canada), Alfredo R. Galassi (Italia) şi Gabriel Cristian (România) – a primit premiul de excelenţă pentru valoarea deosebită teoretică şi practică. Este, practic, prima lucrare de asemenea amploare realizată în ţara noastră şi difuzată internaţional. Complexitatea tematicii a necesitat un efort colectiv important şi de aceea au mai contribuit şi alţi coeditori.
  Lucrarea este structurată în cinci părţi şi 62 de capitole, în care sunt prezentate în detaliu aspectele complexe patogenice, clinice, diagnostice şi terapeutice ale restenozei în stent. Autorii acestor capitole sunt specialişti în cardiologie intervenţională din 52 de ţări.
  Restenoza în stentul coronarian reprezintă o patologie relativ recentă, aparând după introducerea, în 1977, de către Andreas Roland Grüntzig, a angioplastiei coronariene percutanate (PCI). Metoda a devenit o alternativă prioritară în tratamentul bolii coronariene, dar eficacitatea poate fi limitată de restenoza ce apare la 10–40% din bolnavi. Restenoza în stent a constituit, de altfel, cea mai importantă cauză de reducere a utilizării PCI, dar eforturile depuse în întreaga lume, în ultimii 20 de ani, au dus la reducerea considerabilă a restenozelor.
  În prima parte a lucrării – „Restenoza, o nouă patologie“ (editori: Ambrose Samwel Kibos şi Ion C. Ţintoiu) – sunt tratate elementele fundamentale ale restenozei: patogeneza, rolul matricei extracelulare, factorii predictivi genetici şi histologici, disfuncţia endotelială, inflamaţia, originea anatomică a celulelor responsabile de restenoză etc. În această secţiune sunt descrişi exhaustiv factori determinanţi ai restenozelor, dependenţi de anatomia leziunilor stenozante coronariene predilataţie: complexitatea lezională, ocluzia totală, relaţia cu leziunile de bifurcaţie şi trifurcaţie, dimensiunea vasului, dilataţiile anevrismale etc. Într-un capitol special, este prezentată geneza trombozei intrastent ca o complicaţie a tehnicilor de implantare şi explicată prin ruptura plăcii de aterom preexistentă sau produsă de agresiunea procedurilor de stentare.
  În partea a doua sunt prezentate principalele metode de diagnostic ale restenozei în stent: aspecte clinice, ECG, ecocardiografia de stres, rezonanţa magnetică, angiografia CT, SPECT, OCT, ultrasonografia şi endoscopia coronariană. Coronarografia, în toate variantele ei, considerată cea mai fidelă metodă de cuantificare lezională, este prezentată în două capitole de autori cu mare experienţă în domeniu. Se consideră că angiografia coronariană reprezintă metoda cea mai adecvată pentru alegerea celor mai bune oportunităţi terapeutice, permite cuantificarea lezională şi alegerea soluţiilor individualizate de revascularizare.
  Partea a treia prezintă exhaustiv metodologia stentării prin analiza studiilor clinice cu diverse tipuri de stent şi analizează noile direcţii în rezolvarea acestor stenoze. Sunt analizate stenturile metalice şi cele care eliberează medicamente (DES), cel mai frecvent folosite. Sunt, de asemenea, prezentate noile generaţii de stenturi – bioresorbabile, acoperite cu celule producătoare de endoteliu etc. În final, sunt prezentate noi opţiuni terapeutice (terapia genică).
   În partea a patra a acestui minitratat este abordat tratamentul restenozei în stent. Sunt prezentate toate procedurile preventive şi tehnicile intervenţionale sau chirurgicale de revascularizare. În capitole separate, sunt apoi discutate medicaţia antiplachetară, antiinflamatorie, antihipertensivă, hipolipemiantă etc.
   Tehnicile de re-revascularizare sunt prezentate în detaliu, cu toate strategiile actuale (brahiterapia şi aterectomia rotaţională) şi tehnicile de utilizare a noilor tipologii de stenturi (bioresorbabile, celule progenitoare de endoteliu, terapia genică şi angiogeneză etc.). Revascularizarea chirurgicală prin bypass aorto-coronarian ocupă un rol important, având în vedere complexitatea modificărilor anatomice din restenoze şi cea a altor leziuni nou apărute distal sau proximal de stent.
  În ultima parte a lucrării, Jeffrey J. Popma, profesor de cardiologie la Universitatea Harvard, face o prezentare complexă a intervenţiei percutanate, dar şi a prevenţiei apariţiei restenozei în stent, şi introduce o interesantă concepţie pornită de la ghidurile existente, din care se desprinde ideea analizării prestentare a arborelui coronarian pentru fiecare pacient şi apoi alegerea strategiei optime şi de re-revascularizare adecvată. În alt capitol, Yasunori Ueda (Japonia) face previziuni privind dezvoltarea revascularizării prin alte tehnici ale viitorului, cum ar biologia moleculară, iar Malcolm J. Underwood (Hong Kong) analizează tehnicile optime de revascularizare prin bypass aorto-coronarian sau prin revascularizare intervenţională.
    Cartea a fost primită cu interes în lumea cardiologiei intervenţionale: „Această carte este de referinţă în domeniul restenozei în stentul coronarian“ (Angel Sanchez, Spania); „Această monografie va fi piatra de hotar pentru anii care vin“ (Malcolm Underwood, Hong Kong).
   Prin maniera în care este scrisă şi pentru informaţiile complexe teoretice şi practice pe care le cuprinde, această monografie ar putea fi considerată ca o lucrare fundamentală a cardiologiei intervenţionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe