Newsflash
Cultură

Microbiologia medicală, reînființată

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 22 2017
Microbiologia medicală, reînființată
     Progresele majore în domeniul microbiologiei au condus atât la dezvoltarea antibioticelor, cât și a multor vaccinuri eficiente, arată, în editorialul din numărul 48 (4/2016) al revistei Infectio.ro, prof. dr. Mircea-Ioan Popa, redactor șef al publicației. Deși nu au eradicat maladiile de cauză bacteriană, substanțele antimicrobiene „reprezintă instrumente terapeutice foarte necesare, dacă sunt utilizate corespunzător”. Totodată, Mircea-Ioan Popa amintește că începând cu sesiunea din 2016 a concursului de rezidențiat, Ministerul Sănătății a reînființat specialitatea Microbiologie medicală, pentru a „răspunde necesității de creștere semnificativă a calității activității în laboratoarele de microbiologie medicală pentru probleme precum emergența rezistenței microbiene la antibiotice, progresele tehnice majore înregistrate în diagnosticul microbiologic, corelarea microbiologiei cu activitatea clinică pentru îngrijirea pacienților, necesitatea îmbunătățirii controlului infecțiilor asociate îngrijirilor medicale“. Potrivit editorialistului, ar mai fi necesare: manuale, cursuri de educație medicală continuă, integrarea activității tuturor laboratoarelor de microbiologie într-un sistem internațional, susținerea unor centre naționale de referință ș.a.
Seria de articole publicate la rubrica „Sinteze” este deschisă de un articol interesant despre infecțiile intestinale ale epocii moderne, în care sunt abordate formele severe de diaree provocate deClostridium difficile și Escherichia coli enterohemoragic. Autorii articolului s-au folosit de datele recente din literatura de specialitate pentru a revizui aspectele referitoare la datele epidemiologice, manifestările clinice, diagnosticul și tratamentul pentru ambele forme severe de diaree.
     Cititorul mai poate găsi, în cadrul acestei rubrici, articole importante: de la aspecte epidemiologice și etiopatogenice ale sarcomului Kaposi în infecția HIV/SIDA la interacțiuni microorganism-gazdă implicate în declanșarea proceselor autoimune din artritele reactive, respectiv, o scurtă clasificare a antibioticelor antifungice, mecanismele lor de acțiune și mecanismele de rezistență.
    Nu lipsesc din numărul de față al revistei nici prezentările de caz. Unul, foarte interesant, se referă Pyoderma gangrenosum asociată sindromului metabolic. P. gangrenosum, o reală provocare atât pentru dermatolog, cât și pentru infecționist, poate fi diagnosticată clinic, prin excluderea unei infecții/neoplazii/trombofilii/altor stări inflamatoare, rezumă autorii articolului. Cazul prezentat de această dată este al unei paciente în vârstă de 63 de ani, care s-a prezentat la clinică cu „o serie de leziuni polimorfe, nodulo-peteșiale și ulcero-necrotice, predominant pe gambe și pe membrele superioare, în evoluție de aproximativ 20 de zile”.
     Totodată, cititorul va mai descoperi, în cadrul acestei rubrici, două prezentări de caz, unul despre o tumoră vaginală atipică asociată infecției HIV și unul despre endocardita infecțioasă pe valvă nativă cauzată de Candida parapsilosis și un stafilococ coagulazo-negativ.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe