Newsflash
Cultură

Memorie continuă

de Dr. Raluca BULEA - apr. 20 2018
Memorie continuă
Înghețarea diferitelor momente din viață sub formă de instantanee fotografice a devenit un gest pe care aproape fiecare om îl are la îndemână. Așa cum pe vremuri prindeam cu acul în insectar felurite gângănii, la fel astăzi adunăm frecvent în generoasele memorii electronice (și mult mai rar pe clasica hârtie) secvențe de cotidian, adesea lipsite de importanță, dar pe care avem totuși plăcerea și vanitatea de a le ști păstrate bine, undeva. În această abundență a vizualului, devine dificil ca fotografia să reușească să mai impresioneze ca artă, dincolo de reportaj, și să fie percepută ca atare de marele public. Însă atunci când obiectivul fotografic se află în mâna unui adevărat artist, care îl manevrează cu grijă și sensibilitate, și care nu apasă declanșatorul decât în fața scenei gândite și simțite de el cu mult timp înainte, rezultatul este fără îndoială demn să fie așezat pe orice simeză pentru a fi văzut, studiat, interpretat, dar mai ales trăit de cât mai mulți iubitori de frumos.
Un astfel de artist este octogenarul Péter Korniss, fotograf maghiar născut la Cluj-Napoca. Acesta a fost omagiat toamna trecută pentru întreaga carieră cu o expoziție-eveniment la Galeria Națională Ungară din Budapesta, fiind primul fotograf maghiar în viață căruia i s-a acordat această onoare. O parte din lucrările sale – care acoperă cinci decenii de activitate – pot fi admirate până la 7 mai și la București, în sălile Kretzulescu de la Muzeul Național de Artă al României, în cadrul expoziției retrospective „Memorie continuă”. Aceasta a fost completată până de curând cu o extindere găzduită de Institutul Balassi, organizatorul principal al acestor întâlniri culturale deosebite. Astfel, renumitul artist, care a fost premiat la celebra manifestare anuală World Press Photo, la care a revenit ulterior ca membru al juriului, se întoarce în România după aproape 20 de ani de la prima sa întâlnire cu publicul bucureștean, petrecută în 1999 la Muzeul Național al Țăranului Român.
Pasionat încă din tinerețe de viața la țară, de obiceiurile tradiționale ale oamenilor din diferite zone ale lumii, dar cu precădere din Europa de Est, Péter Korniss și-a îndreptat atenția către teme
socio-etnografice, reușind în același timp să creeze foarte multe portrete de o expresivitate aparte. Privind fotografiile sale, putem ghici personalitatea subiectului, îi putem interpreta atitudinea și emoțiile de moment, care îi sunt proprii doar lui, fără să fie neapărat în legătură cu locul sau cu apartenența sa socială. Oscilând între imaginea alb-negru și cea color, fotograful își întrebuințează cu măiestrie resursele meșteșugului pentru a scoate mai bine în evidență mesajele pe care vrea să le transmită publicului și să le lase apoi în urma sa.
Mai mult decât atât, artistul a creat adesea legături de suflet cu persoanele pe care le-a fotografiat și, nu de puține ori, a revenit pe propriile sale urme din dorința de a surprinde simbolic trecerea timpului, cu toate modificările exterioare și interioare pe care aceasta le aduce cu sine. Asemenea unui medic care are o evidență clară a pacienților săi, pe care îi cheamă periodic la control pentru a le obiectiva evoluția, Péter Korniss își recheamă personajele în fața aparatului de fotografiat, deoarece știe că, dincolo de instantanee, viața și poveștile oamenilor continuă, iar el a fost mereu curios să le afle.
În cadrul expoziției ni se prezintă patru astfel de povești, care străbat decenii de viață și au atât merite artistice – unele dintre portrete fiind excepționale –, cât și o valoare documentară deosebită, înfățișându-ne fără ajustări transformarea vieții de la țară, diferențele de vestimentație, modul de trai, de decorare a caselor și de atitudine a oamenilor. Vedem tinere fete devenind neveste și mame, construindu-și avutul de care se bucură mai apoi, deși mai rar, în compania nepoților. Vedem flăcăi în putere care au trecut de la casa de chirpici la cea de cărămidă, lipsită însă de farmecul autenticului. Chiar dacă mai păstrează elemente din trecut, acum lucrurile sunt fundamental schimbate, fapt pe care îl conștientizăm mai bine prin contrast, după parcurgerea fotografiilor ce au fost expuse la institutul Balassi.
Păstrând paralela cu lumea medicală, îl descoperim și pe „cercetătorul” Korniss, dornic să facă experimente vizuale și să observe, de exemplu, efectele transplantării fizice ale femeilor din satul transilvănean Sic în ritmul trepidant și peisajul multicolor, aglomerat și agitat al Budapestei. Plecând de la liniștitul trai patriarhal și de la rutina activităților de la țară, aceste femei nu își găsesc locul în mijlocul metropolei. Reușesc să trăiască acolo, dar o fac cu stinghereală și cu sentimentul clar că nu aparțin acelui mediu. Dincolo de aceste observații, fiecare vizitator își poate găsi propriul înțeles și o emoție diferită din aceste exerciții ale memoriei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe