De când s-au permanentizat, în unele zone ale planetei, foametea şi războiul şi-au pierdut parcă puterea de a impresiona prin imaginile de la televizor, din ziare sau de pe internet. Acesta ar putea fi unul din motivele pentru tabăra de refugiaţi descoperită recent de dl dr. Mihail Călin, în centrul Vienei, unde a fost reconstituită de organizaţia Médecins Sans Frontières. "> Mementoul suferinţei - Viața Medicală
Cultură

Mementoul suferinţei

de Dr. Mihail CĂLIN - nov. 7 2012
Mementoul suferinţei

De când s-au permanentizat, în unele zone ale planetei, foametea şi războiul şi-au pierdut parcă puterea de a impresiona prin imaginile de la televizor, din ziare sau de pe internet. Acesta ar putea fi unul din motivele pentru tabăra de refugiaţi descoperită recent de dl dr. Mihail Călin, în centrul Vienei, unde a fost reconstituită de organizaţia Médecins Sans Frontières.

    În această toamnă, nu puţini dintre cei care se plimbau prin Viena vor fi rămas surprinşi de priveliştea corturilor răsărite tocmai în mijlocul Karlsplatz. Nu era însă vorba despre vreo tabără ilegală din care şi unii conaţionali de-ai noştri sunt periodic alungaţi din vestul continentului, ci de o expoziţie a organizaţiei Médecins Sans Frontières (MSF), intitulată „Tabără de refugiaţi în mijlocul oraşului“. Lansată în 1995 în Franţa, aceasta a circulat între timp prin ţări din Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi America de Nord şi îşi propune creşterea conştientizării asupra situaţiei refugiaţilor şi persoanelor dislocate intern (PDI) – 43 de milioane, potrivit datelor prezentate de organizaţie. Tabăra recreată se întinde pe o suprafaţă de 740 m2 şi conţine o zonă de adăposturi, una pentru latrine, o clinică medicală, un centru pentru tratamentul holerei, o zonă pentru distribuţia hranei, o sursă de apă, un centru pentru tratament nutriţional şi un cort pentru vaccinare. În cele aproape două săptămâni ale expoziţiei, aproape 16.000 de vizitatori au fost ghidaţi de personalul MSF (doctori, asistenţi, logisticieni), care a explicat, în tururi de câte 40–60 de minute, elementele indispensabile pentru supravieţuirea refugiaţilor sau a PDI.
   Dintre cele 43 de milioane de persoane dezrădăcinate la nivel mondial, 27,1 milioane sunt reprezentate de persoane dislocate intern de conflictele din propriile ţări (jumătate din aceştia găsindu-se în Columbia, R. D. Congo, Pakistan, Irak, Somalia şi Sudan), iar 15,2 milioane – refugiaţi şi azilanţi, care au fugit din aceeaşi cauză în alte ţări (cei mai mulţi provenind din Teritoriile Palestiniene, Afghanistan şi Irak).
     Expoziţia itinerantă ilustrează felul în care MSF intervine împotriva principalelor pericole la adresa sănătăţii acestor persoane. Astfel, rujeola – care, în ciuda existenţei unui vaccin eficient şi ieftin, produce anual 30 de milioane de cazuri şi zilnic aproape 1.000 de decese în rândul copiilor – ameninţă populaţia strămutată şi deseori slăbită din tabere, fiind şi una din primele preocupări ale echipelor MSF; când intervin în epidemii de rujeolă, acestea îngrijesc pacienţii (tratamentul simptomelor malnutriţiei de după boală etc.) şi efectuează campanii de vaccinare, cu permisiunea autorităţilor. Holera, transmisă pe cale fecal-orală, prin apă sau mâncare contaminată, afectează şi ea populaţiile dense din zonele fără infrastructură sanitară; în 2009, MSF a tratat peste 130.000 de oameni pentru această boală. Copiii sub cinci ani se află în cel mai mare pericol de malnutriţie, iar alimentele terapeutice gata pregătite sunt utile agenţiilor umanitare şi guvernelor în tratarea ei, estimându-se însă că doar 3% din cele 20 de milioane de copii care suferă de malnutriţie severă acută primesc tratamentul necesar; în 2008 şi 2009, peste 700.000 de copii din 34 de ţări au fost trataţi pentru această afecţiune în proiecte ale MSF. O altă preocupare este legată de sănătatea femeii, în condiţiile în care aproape 1.000 mor în fiecare zi în lume din cauza complicaţiilor legate de sarcină şi naştere; organizaţia acordă, aşadar, o atenţie specială femeilor din tabere, adaptându-şi infrastructura (adăposturi, toalete, mâncare şi apă) şi oferind, în ciuda dificultăţilor (frica de represalii, stigmatul şi legea tăcerii), îngrijire medicală şi psihologică supravieţuitoarelor violenţei sexuale.
      Celor pe care întâmplarea ori soarta i-a plasat la distanţă de zonele de conflict, expoziţia din centrul Vienei le-a amintit într-un mod palpabil că, prin alte părţi ale lumii, milioane de oameni suferă din cauza războiului. ßi că o mână de semeni sunt gata mereu să le sară în ajutor.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe