Newsflash
Cultură

Medicul care a salvat Capela Sixtină

Medicul care a salvat Capela Sixtină
Capela Sixtină a fost pictată de Michelangelo Buonarroti în perioada 1508–1512 si a reprezentat, la acea dată, cea mai mare frescă de pe mapamond, cu o suprafaţă totală de 1.000 mp. Trebuia să fie o încununare a puterii absolute a creştinismului şi, desigur, a Papei Iulius al II-lea (1443–1513). Până la acea dată, Michelangelo nu mai executase niciun fel de frescă de o asemenea dimensiune, cu atât mai puţin pe un tavan. Mai mult, consilierul papal pentru artă, Donato Bramante (1444–1514), a protestat în faţa suveranului pontif că Michelangelo nu va putea realiza niciodată o frescă de o asemenea dimensiune.
Michelangelo dorea ca proiectul de pe tavanul Capelei Sixtine să includă imagini din biblia iudaică, în special din Vechiul Testament. Pe pereţi erau lucrările cu Moise şi Iisus, pictate de maeştrii frescelor la vremea respectivă, inclusiv fostul lui profesor, Domenico Ghirlandaio (1449–1494). Prin urmare, tavanul urma să fie comparat cu aceste fresce.
Lucrarea trebuia urmărită la fiecare pas de consilierii papali, ca să fie evitate ereziile. Efortul lui Michelangelo, ajutat de cinci artişti din Florenţa, a fost într-adevăr impresionant, cu atât mai mult cu cât autorul a propus o punte „zburătoare“, arcuită, de pe care trebuia sa picteze fresca pe tavan. O revoluţie în domeniu.
Michelangelo a înţeles pericolul dat de controlul consilierilor papali şi al lui Donato Bramante, aşa că a ataşat o pânză groasă de protecţie sub puntea pe care lucra. Pânza era menită să împiedice căderea vopselei şi a ipsosului peste procesiunile papale, dar şi să oprească privirile iscoditoare. În cele din urmă, a fost privit ca un artist complet nonconformist, chiar răzvrătit faţă de ipocrizia şi abuzurile bisericii catolice şi mai ales ale Vaticanului. Pictura realizată de el a integrat simboluri din Cabala, Talmud şi Midras.
Papa Iulius al II-lea, cunoscut ca „Il Papa Terribile“, este cel care a recuperat o avere impresionantă pentru Vatican, recucerind teritoriile papale pierdute. Capela Sixtină decorată de marii artişti ai vremii reprezenta visul major al conducătorului catolicilor. Deşi ales din primul tur, a urcat pe tron la 60 de ani, la 31 octombrie 1503, când deja suferea de multiple afecţiuni medicale. În 1511, „Il Papa Terribile“ s-a îmbolnăvit foarte grav, devenind aproape inconştient, în vreme ce însoţitorii papali începuseră să fure bogăţiile din cabinetul şi dormitorul său personal.
Pictura lui Michelangelo era în mare pericol. Se putea cere oprirea realizării frescei şi nefinanţarea proiectului, artistul având mulţi inamici atât în interiorul Vaticanului, cât şi în afara lui. În mod miraculos, dr. Schmuel Sarfati, un evreu angajat ca medic personal al Papei, a reuşit printr-un tratament extrem de simplu (fiertură de pulpă de piersică) să revigoreze treptat starea generală a Papei Iulius al II-lea. Acesta şi-a revenit şi şi-a reluat comportamentul care l-a consacrat drept „Il Papa Terribile“, terorizând întreg Vaticanul şi cerându-i imperios lui Michelangelo să termine fresca promisă. La sfârşitul lui octombrie 1521, Michelangelo a predat lucrarea, chiar când se aniversa încoronarea papală. Nu fără a plăti un preţ mare. În urma eforturilor depuse pentru a finaliza imensa frescă, Michelangelo ar fi căpătat o patologie complexă: scolioză, poliartrită reumatică, tulburări respiratorii, edeme la membrele inferioare, litiază renală şi o marcată scădere a acuităţii vizuale.
Dictatorul pontif a fost uimit de creaţia pe care se îmbinau peste 300 de figuri, care de multe ori păreau în relief, sculptate pe tavanul bidimensional. Remarca pontifului a fost că „Sfinţii pictaţi sunt fără podoabe.“ Răspunsul artistului a fost cutremurător în acel context: „Oamenii sfinţi pe care îi vedem acolo erau săraci“.
Peste secole, această pictură a triumfat în ciuda imenselor obstacole, îndoieli, certuri, blamări.  „Il Papa Terribile“ a murit la patru luni de la încheierea proiectului, cu conştiinţa împăcată.
Suntem datori să ne reamintim, măcar în perioada din jurul Sărbătorilor pascale, aceste elemente esenţiale în istoria Bisericii Catolice şi valoarea lui Schmuel Sarfati, medicul evreu care a salvat Capela Sixtină!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe