Newsflash
Cultură

Medicinist în vacanţă

de Dr. Ioana MORARU - aug. 1 2014
Medicinist în vacanţă
   Acum că şcoala s-a terminat trebuie să ne şi relaxăm, altfel riscăm să o luăm razna. După un an de stat prin bănci, saloane de spital nu prea frumos mirositoare şi biblioteci, e musai să luăm o gură de aer curat. La mare, cu cortul pe plajă! De ce e mai frumos aşa? Pentru că dimineaţa, când soarele începe să încălzească căsuţa de pânză, deschidem fermoarele şi aerul răcoros de mare ne inundă nările. Dacă ni se face poftă de o baie matinală, sărim din pijamale direct în mare. Marea de dimineaţă trezeşte mai bine decât orice cafea. În sfârşit, fără cei patru pereţi care ne înconjoară tot anul. Mersul pe nisip o zi întreagă este cea mai tare senzaţie din lume, iar somnul de noapte e mai liniştitor când auzi valurile. Eşti în aer liber 24 de ore, o senzaţie de libertate care îţi eliberează mintea de orice griji.
   Pentru o experienţă frumoasă la cort, trebuie să vă echipaţi corespunzător: cort de mare, cu aerisiri multe (în cel de munte vă veţi coace garantat), salteluţă/izopren pentru că podeaua cortului e subţire, iar nisipul noaptea devine extrem de rece, sac de dormit (preferabil cu glugă) polar pentru că seara pe plajă se face frig. Încălţări mai grosuţe pentru seară, nu doar sandale şi şlapi, din acelaşi motiv. Pentru iluminat, frontala este un must. Altfel, pe întuneric vă veţi împiedica de toate ancorele corturilor de pe plajă.
   Şi, pentru că tot ce vă desparte de cer este o pânză subţire, trebuie să ne pregătim şi pentru ploaie. O geacă impermeabilă sau pelerină de ploaie. Pentru cei care nu au un cort rezistent la cantităţi mari de apă, o folie mare de plastic gros poate fi uneori necesară. Se pune peste cort când se apropie nori ameninţători. Majoritatea corturilor au doi pereţi: cel al cortului propriu-zis, din plasă, şi o folie groasă impermeabilă, numită supratentă. Ploaia în combinaţie cu vântul va lipi supratenta udă de cort şi există posibilitatea de a se forma lac în cort. Dar e ok, la soare totul se usucă în jumătate de oră. Chiar şi hainele ude.
    Campinguri pe plajă există şi în România, şi în Bulgaria. Dacă daţi un search pe google veţi găsi o groază de rezul­tate. Fiţi atenţi la părerile turiştilor, pentru că există şi ţepe: campinguri cu băi murdare şi fără apă sau doar cu apă rece, deşi prezentarea anunţă altceva. Campingul ideal are şi un loc cu umbră: o terasă, un umbrar, o zonă cu copaci, pentru că soarele de prânz nu vă permite să staţi în cort sau pe plajă.
   Dacă experienţa cu cortul vi se pare prea hard-core şi preferaţi o şedere mai confortabilă, există campinguri pentru corturi care au şi căsuţe cu Camping la 2 Maibaie proprie şi pat cu saltea. Evident, veţi plăti mai mult decât în cazul campării cu cortul. Dacă vă place cu căsuţa voastră, există şi campinguri pentru rulote.
   Şi, pentru că e un cort, evident, se mai şi fură. Aşa că trebuie să fiţi atenţi. Dacă plecaţi de lângă cort, luaţi o geantă sau ghiozdan în care să puneţi lucrurile de valoare: bani, telefoane, tablete etc. Trebuie să stea în permanenţă la voi. În cort să rămână hainele şi sacul de dormit. Nu recomand însă să luaţi laptop sau alte gadgeturi. Decât dacă e musai. Nu de alta, dar aveţi o grijă în plus, trebuie cărate după voi şi ferite de căldură. Asta dacă nu găsiţi un loc de parcare la umbră şi le puteţi pune în portbagaj. Dacă veniţi cu trenul, nu e rentabil. Iar o săptămână fără laptop face bine. De şapte ani de când merg la mare cu cortul, nu mi s-a furat nimic, dar am fost mereu atentă să nu las lucruri de valoare în cort sau pe plajă, fără supraveghere. Însă alţii au păţit-o. Mai bine prevenim decât să tratăm.
   Aşa că vă recomand să vă luaţi rucsacul şi cortul la spinare/portbagaj şi să mergeţi la mare. Dacă vă place o să deveniţi dependenţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe