Newsflash
Cultură

Medicina și sentimentul de „acasă”

de Dr. Virgil RĂZEŞU - aug. 25 2017
Medicina și sentimentul de „acasă”
     Iftimie Nesfântu nu este medic. A fost, o bună bucată de vreme, cercetător-chimist al Institutului Oncologic din București, unde s-a ocupat de citostatice și de ameliorarea lor. Apoi, fără să știu dacă din proprie inițiativă sau la dispoziția altora – dar cu siguranță spre regretul celor cu care a lucrat –, a devenit jurnalist de investigație. A fost pașaportul cu care a pătruns cu totul în lumea noastră, a medicinei, sănătății și a slujitorilor ei, lume pe care a străbătut-o efectiv: cu inima și cu pasul, de sus în jos și de la dreapta la stânga, identificându-se cu ea, așa cum a zugrăvit-o, mai ales în paginile săptămânalului „Viața medicală”, prin intermediul căreia l-am cunoscut cu toții.
     Cu ocazia „Zilelor medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești” – eveniment desfășurat la trecerea dintre lunile iunie și iulie –, jurnalistul ne-a oferit o închegare mai mult decât originală, un mozaic extrem de variat de destine, portrete de oameni obișnuiți, medici sau pacienți, evenimente și istorie. Toate au fost rezultate din căutările sale, care nu țintesc bravura scoasă la mezat cu surle și trâmbițe, ci acel senzațional tăcut, chinuit, demn și benefic celor din jur, care zidește, îndreaptă ori păstrează.
     Figurând și eu cu o frântură de dialog în scriitura respectivă, am fost tentat s-o răsfoiesc, să mă opresc la titluri și personaje, convins că nu puteau spune mai mult decât mine. M-am tras singur de urechi pentru neghiobia mea. Ca să înțeleg ceva, a trebuit să pornesc de la capăt, rând cu rând, ba și cu creionul în mână, să deslușesc împărtășirile gândurilor și trăirilor celorlalți, fiindcă altfel nu era posibil.
     Multitudinea personajelor și variația ipostazele pline de inedit în care s-au aflat îți induc credința că, de fapt, nu avem de ce să ne îngrijorăm, fiindcă nemulțumirile și neîmplinirile noastre își vor găsi, mai devreme ori mai târziu, rezolvarea. Autorul este dominat de optimism, dar mai ales de capacitatea profesioniștilor de a acționa, de a nu abandona sau a se lăsa învins de circumstanțe, nici în cele mai grele condiții. Pentru că, la drept vorbind, niciodată nu a fost altfel și nu este nici acum. Noblețea personajelor lui nu s-a născut odată cu Google sau cu internetul.  
     Autorul și-a creat propriile instrumente de măsură și cântărire a personajelor sale, unora le-a conferit aura de etalon, așa cum se întâmplă cu doctorul Adrian Cotîrleț, la care revine de multe ori în relatările sale. Acolo a simțit el că mustește un potențial bine utilizat, mereu împrospătat de dorința de schimbare și de progres. Nu i-a închinat cartea și, gata, a terminat cu el, ci îl readuce în dialogul cu ceilalți, îi cere părerea sau îi invită pe ceilalți să-i urmeze calea.
    Nu întâmplător, Iftimie Nesfântu a ales pentru cartea sa simbolul „acasă”. Aceasta re­prezintă temelia, așezarea lucrurilor, locul de unde toate pornesc și unde se întorc toate. „Acasă” poate fi mereu altul, pentru fiecare dintre noi, ființe rătăcitoare, în veșnică mișcare și căutare. Simbolul reclamă reconsiderări perpetue, fiindcă orice nou „acasă” îl umbrește pe cel de început sau pe cel rămas în urmă. Dar nu putem rămâne indiferenți la acest demers, fără să ne reproșăm sau fără să ne întrebăm dacă nu am greșit.
     Fără îndoială că întreaga carte se metamorfozează în întrebarea sugerată de titlu, la care nu se poate răspunde altfel decât: „Medicii se simt cu adevărat acasă între pacienții lor”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe