Newsflash
Cultură

Medicina preventivă abordată multidisciplinar

de Dr. Cătălina PANAITESCU - iun. 16 2017
Medicina preventivă abordată multidisciplinar
     Sub coordonarea prof. dr. Dumitru Matei, de curând a văzut lumina tiparului a treia ediție a volumului Esențialul în medicina de familie, la Editura Amaltea, care vine cu actualizări la ediția anterioară. Demersul a fost necesar atât datorită progresului accelerat al cunoștințelor medicale, cât și al consolidării rolului pe care această specialitate îl ocupă în sistemele medicale contemporane.
     Lucrarea este structurată în opt părți menite să acopere, în principal, aspectele de sanogeneză și patologie cele mai frecvent întâlnite în diferitele etape de vârstă sau viață. Găsim, așadar, „Asistența medicală a copilului”, cu un capitol dedicat îngrijirii copilului sănătos – util mai ales prin centralizarea reperelor de creștere și dezvoltare psihosomatică, precum și recomandările actuale privind alimentația sugarului și copilului – urmat de un altul, care face o trecere în revistă principalele boli întâlnite la această vârstă. Sunt prezentate, pe scurt, principalele simptome și semne, principiile conduitei terapeutice și, sub titlul „Sfaturi pentru medicul de familie” (delimitare puțin neobișnuită într-o carte destinată în întregime medicilor de familie, dar explicabilă prin aceea că o parte din autori aparțin specialității de pediatrie), o suită de sfaturi practice utile în practica de zi cu zi (de ex. măsuri de reducere a abuzului de antibiotice, semne de gravitate, criterii de trimitere către spital ș.a.).
     „Asistența medicală a adultului” debutează cu un capitol de semiologie, urmat de o abordare a principalelor patologii întâlnite: respiratorie, cardiovasculară, digestivă, reno-urinară, reumatismală, metabolică, hematologică, neuropsihică și dermatologică.
     În mod regretabil, „Asistența medicală a adolescentului” nu depășește cadrul de generalitate, limitându-se la a puncta câteva din comportamentele la risc întâlnite la această vârstă (nimic însă despre screeningul pentru depresie și evaluarea riscului de suicid). Datele statistice, deși folositoare pentru înțelegerea importanței problemei, nu sunt suficiente și poate ar fi fost utilă descrierea unor intervenții de tip structurat recomandate în astfel de situații.
     „Asistența medicală a vârstei a treia” surprinde inițial prin precaritatea spațiului alocat multimorbidității (frecvent întâlnită la acești pacienți), explicabilă însă prin abordarea mai extinsă a subiectului în „Partea generală”.
      „Sarcina și boli ale femeii”, „Urgențe medico-chirurgicale” și „Îngrijirea stărilor terminale” completează cuprinsul acestei noi ediții, beneficiind de sistematizarea conținutului în tabele ușor de parcurs și reținut.
     Revizuită prin prisma noilor progrese în medicină privind diagnosticul și tratamentul principalelor patologii întâlnite în practica de zi cu zi, precum și a recomandărilor actuale referitoare la promovarea unui stil de viață sănătos, această lucrare este o lectură utilă studenților și rezidenților și de ce nu, specialiștilor de profil.

 

 

 

Dumitru Matei (coord.) – Esențialul în medicina de familie. Ediția a treia. Editura Medicală Amaltea, București, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe