Newsflash
Cultură

Medicina de echipă

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - iul. 11 2013
Medicina de echipă
Nu de o echipă a medicilor sau a personalului medical este vorba, ci de o medicină făcută în echipă de medici şi „paramedici“, la fel ca la SMURD. După cum bine am văzut de fiecare dată, urgenţa şi descarcerările cer intervenţii prompte, bine conduse, perfect coordonate. Dar la accidentul cu autocarul, cei şase căţărători muntenegreni, care întâmplător se aflau în zonă, cu minunatele lor frânghii cu tot, erau totuşi prea puţini pentru aproape 50 de victime risipite în prăpastie. Şi aici, ca la SMURD, a intervenit prompt, bine condusă şi perfect coordonată, o variantă a ceea ce putem numi medicina de echipă. Au fost de-ajuns un medic în prăpastie (unul dintre căţărători era medic) – care să stabilească ordinea evacuărilor – şi o coordonatoare ad-hoc (soţia unui căţărător) la buza prăpastiei, care le spunea tuturor ce s-a întâmplat şi cum anume ar putea ajuta ei înşişi la scoaterea victimelor. În scurt timp, pe una dintre frânghii erau înşiraţi aproximativ 100 de oameni care îşi dădeau din mână în mână răniţii spre ieşirea din prăpastie. Nu e greu de imaginat cât de importante au fost pentru cei în cauză promptitudinea intervenţiei şi căldura braţelor omeneşti.
Dar suferinţele omului, chiar şi urgenţele, chiar şi descarcerările nu sunt doar fizice. Folosind metafora drumului, pe drumul vieţii oricărui om riscurile apar la tot pasul: de la „simple“ ciocniri – pe sens şi contrasens –, curbe periculoase, pante abrupte, boli ale vitezei, drumuri întrerupte, blocaje, căderi de stânci, inundaţii, drumuri „în lucru“, cu sau fără depresii, anxietăţi, atacuri de panică, pentru că nu contează atât valoarea obiectivă a factorului de risc ce se abate asupra cuiva, cât contează valoarea lui subiectivă. Medicina astăzi priveşte tot mai frecvent psihicul şi spiritualitatea ca paznici fideli ai bunăstării noastre fizice (o teorie recentă susţine că însuşi cancerul apare când slăbeşte obişnuitul safe mode) chiar dacă, în viaţă, fizicul (aidoma acelor trunchiuri de arbori care am văzut că pot ascunde ţigări de contrabandă) pare să aibă un rol precumpănitor, şi nu emoţionalul. S-a dovedit că marile şocuri emoţionale pot trece direct în corpul fizic, deteriorându-l, fără să mai fie înregistrate în memorie. Primul ajutor într-un astfel de caz este un fel de „descarcerare“ de emoţional, printr-o potrivită comunicare interumană şi prin aşa-numitul „travaliu de doliu“.
După remarcabilul exemplu al acelui uluitor SMURD, nu s-ar putea, oare, schiţa un proiect la fel de complex (şi de greu realizabil, necesitând energie şi dăruire gen Raed Arafat) pentru managementul itinerarelor riscante de pe drumul vieţii unei comunităţi? S-ar putea numi serviciu, nu „punct de prim ajutor“, ca până nu demult (de unde cineva ar putea primi cel mult un antinevralgic, nu şi sprijinul de care are nevoie). Serviciul ar fi unul de Management al Urgenţelor şi Descarcerărilor emoţionale – SMURD(e).
   E doar datoria psihologilor şi a medicilor psihiatri să intre într-un asemenea proiect – spuneţi? Urgenţele şi descarcerările doctorului Arafat nu reveneau anterior medicilor de pe Salvare? De ce a fost nevoie şi de altceva? Şi ce s-ar fi întâmplat cu accidentaţii noştri din Muntenegru dacă, în loc de peste o sută de salvatori, ar fi avut numai şase? Medicina de echipă este o medicină a tuturor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe