Newsflash
Cultură

Medicină, artă și spiritualitate

de Monica GEORGESCU - feb. 10 2017
Medicină, artă și spiritualitate
     Uniunea Mondială a Scriitorilor Medici (UMEM) a împlinit 60 de ani de existență. Această aniversare are loc de cinste, pe prima pagină a revistei Fântâna din Kos, ediția din noiembrie. În 1956, o asociație a medicilor scriitori din toată lumea a luat naștere sub acronimul FISEM (Federația Internațională a Societății Scriitorilor Medici). În același an a avut loc primul congres, în Italia, la San Remo. S-a stabilit atunci ca anual să aibă loc un congres, de fiecare dată în altă țară, obicei respectat până astăzi. La congresul din 1977 de la Lugano, în Elveția, denumirea actuală a societății devine cea oficială. Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR) s-a înființat în 1990, afilierea acesteia la UMEM s-a făcut în 1998, iar în 2003, SMSPR a organizat la București cel de-al 47-lea Congres UMEM, cu aprecieri pozitive în presa română și străină.
     Abordarea unei perspective spirituale în procesul curativ al pacientului reprezintă o soluție menită să aline atât suferințele trupești, cât și pe cele sufletești, explică pr. Răzvan Mare. Medicina se împletește cu spiritualitatea, iar „chipul medicului desăvârșit” este atribuit medicului Valentin Voinolasenețki, devenit mai apoi Ierarhul Luca, arhiepiscop al Crimeii. Medicina actuală promovează conceptul individualizării în actul curativ. Se tratează omul, pacientul aflat în suferință, nu boala, care poate avea manifestări clinice diferite de la pacient la pacient. Acest principiu presupune o aplecare mai mare a medicului asupra omului aflat pe patul de suferință.
     Despre viața și activitatea prof. dr. Florian Mandache „ultima personalitate reprezentativă a școlii medicale de Chirurgie digestivă și colorectală de la Spitalul Brâncovenesc”, semnează un amplu articol-portret Mihai și Luminița Ghiur. Posesor al titlurilor de „doctor în medicină” și „doctor docent”,  perseverent și preocupat de noutăți, profesorul Mandache a înființat un laborator de chirurgie experimentală, unde a promovat o serie de metode și tehnici noi. Cercetările experimentale în șocul traumatic și în participarea glandelor suprarenale la stres i-au permis elaborarea unor lucrări de referință. În chirurgia ulcerului gastroduodenal, medicul a elaborat o metodă de oprire a hemoragiei digestive prin refrigerarea mucoasei gastrice. Chirurgia colorectală a reprezentat vârful preocupărilor sale, apogeul activității sale fiind elaborarea unei tehnici originale de „rezecție recto-sigmoidiană prin intubație abdomino-intraanală, cu conservarea mucoasei anale și anastomoză colo-(ileo)-anală sau rectală fără sutură”, descrisă prima dată în „Chirurgia” (1954) și „La Presse Médicale” (1959). Experiența acumulată în acest procedeu operator i-a permis redactarea unei monografii ample – „Chirurgia rectului” (1957), munca în acest domeniu fiindu-i recunoscută internațional – este ales membru al Academiei de Chirurgie și al Academiei Naționale de Medicină din Franța.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe