Newsflash
Cultură

Medicii de la târgul de carte

Medicii de la târgul de carte
Medicii scriu. Din preaplinul vieţii închinate omului apar cărţi în proză ori în versuri. Le ajută apoi să păşească în lume prin prezenţa fizică, emoţionată, la evenimentul de lansare organizat de editură, din consideraţie pentru actualii ori viitorii cititori.
Ediţia cu numărul 21 a târgului de carte Gaudeamus a însemnat şi anul acesta lansări de carte scrisă de medici.

 

 

 
 
 

Molcom, despre trecut

Între lansările „clasice“, la standul editurii Spandugino a avut loc prezentarea cărţii profesorului C. D. Zeletin, preşedintele de onoare al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România (SMSPR). Lavinia Spandonide, preşedinta Fundaţiei Spandugino, a îndeplinit cu naturaleţe rolul amfitrioanei, iar invitaţii au fost la înălţimea evenimentului: Georgeta Filitti, reputat istoric bucureştean, prof. dr. Radu Şerban Palade, nepotul laureatului Premiului Nobel George Emil Palade, şi acad. Solomon Marcus.
Lansarea volumului al patrulea din seria „Scrieri“ de C. D. Zeletin. Alături de autor: Georgeta Filitti (stânga), acad. Solomon Marcus, Lavinia Spandonide şi prof. dr. Radu Şerban PaladeVolumul al patrulea al seriei Scrieri continuă iniţiativa de reeditare a operei scriitorului-medic C. D. Zeletin. Dacă primele trei volume au fost culegeri de poezii şi de eseuri, de această dată materialul este istoriografic, autorul urmărind în cuprinsul cărţii biografia unor personalităţi moldoveneşti ale sfârşitului de secol 19 şi începutului de secol 20: doctorul Alexandru Brăescu, poeta Zoe G. Frasin, soţia poetului George Tutoveanu, filosoful şi sociologul Ştefan Zeletin şi tenorul Tomel Spătaru, cunoscut pe scenele internaţionale sub numele de Tomaso Spataru. Aşa cum bine remarcă Georgeta Filitti, prezentarea se sprijină pe un imens material documentar, obţinut pe parcursul a zeci de ani de cercetare în arhivele oficiale sau în arhivele personale ale celor înfăţişaţi în paginile volumului. Pericolul îngreunării lecturii sub povara atâtor surse de informaţii – cartea conţine şi un capitol de etimologii ale unor termeni folosiţi în zona de obârşie a personajelor pomenite mai sus, unele fiind propuneri originale ale lui C. D. Zeletin – este îmblânzit de mâna pricepută a scriitorului, astfel încât naraţiunea curge molcom, ca pârâul Zeletin ce trece prin satul copilăriei autorului, Burdusaci.
Dintre cei evocaţi în carte, Radu Şerban Palade şi C. D. Zeletin, s-au oprit mai mult, în cuvântările lor, asupra vieţii lui Alexandru Brăescu, neurologul şi psihiatrul ce revoluţiona psihiatria românească la sfârşitul secolului 19. Născut în acelaşi Burdusaci în jurul căruia gravitează destinele tuturor personajelor cărţii, urmează Facultatea de Medicină din Iaşi şi este trimis la Paris, unde studiază neurologia cu faimosul profesor Charcot. Urmează apoi studiul psihiatriei, între anii 1893 şi 1900 vizitând numeroase aşezăminte de asistenţă psihiatrică din Europa. Este cel care pune bazele Spitalului de Psihiatrie Socola, din Iaşi, contribuind financiar la ridicarea sa. Aşa cum spune C. D. Zeletin, se luptă aproape cu furie să scoată bolnavul mintal din condiţia de delincvent, cum era acesta considerat la sfârşitul secolului 19 în România. Spitalul Socola devine astfel promotorul celor mai moderne idei de tratament psihiatric, folosind terapia prin muncă şi reeducarea socială a bolnavilor psihici.
O lucrare unitară, concepută frumos şi cu migală, aşa cum a amintit fiecare dintre invitaţii care au luat cuvântul la lansare, o lucrare scrisă cu sentimentul pietăţii, din dragoste, cum recunoaşte C. D. Zeletin, un omagiu pe care autorul îl aduce unor oameni şi locuri care nu mai există zugrăviţi astfel decât în amintire.
Va urma volumul al cincilea al seriei, despre principesa Elena Bibescu şi despre începuturile carierei pariziene a compozitorul George Enescu.

De la est la vest şi înapoi

Zeci de oameni s-au înghesuit în faţa standului Humanitas: într-un colţ, înconjurat de cărţi şi pozat de admiratori din toate unghiurile, Mircea Cărtărescu dădea autografe. Pe latura destinată evenimentelor editurii, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu puneau la punct ultimele amănunte privind lansarea ce urma, şoptindu-şi în ce ordine va vorbi fiecare şi armonizându-şi discursurile. Lângă ei, Corina Negrea şi ttAndrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, alături de Corina Negrea şi Martin S. Martin, la standul editurii HumanitasMartin S. Martin, autorii volumului Cu mâna pe inimă, purtau o conversaţie relaxată. Cam aşa au scris şi cartea. Din cinci astfel de conversaţii, întinse fiecare pe parcursul a câteva ore. Volumul apare în seria „Portrete în dialog“, prin care editura încearcă să ofere cititorilor cheia descifrării unor destine remarcabile.
Corina Negrea este redactor de ştiinţă şi realizatorul emisiunii „Născut în România“ de la Radio România Cultural. După ce l-a avut ca invitat într-o emisiune,  l-a ajutat pe Martin S. Martin să îşi spună povestea. O biografie sub două nume, împărţită în două lumi radical diferite.
Titularul rubricii „La vest de Occident“ din „Viaţa medicală“ a fost unul dintre cei mai talentaţi chirurgi ai clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Fundeni până în 1985, când a emigrat definitiv în Statele Unite ale Americii. A practicat timp de 19 ani cardiologia intervenţională la Tennessee. „Un povestitor extraordinar de interesant, cu o experienţă de viaţă din care fiecare dintre noi avem de învăţat“, l-a descris Corina Negrea.
O nostalgie dulce a planat asupra evenimentului de lansare. O senzaţie de prietenie şi intimitate care nu s-a pierdut, în ciuda căldurii, forfotei, imensităţii halei Romexpo, a numărului mare de cititori aglomerându-se în faţa vorbitorilor să audă şi a numărului mare de privitori urcaţi pe scări să facă poze. Andrei Pleşu, vechi prieten al doctorului Martin, spune că a citit cartea cu pasiune „nu numai pentru că mi-a salvat viaţa, ăsta-i un argument colateral, pentru care totuşi îi sunt recunoscător“, ci pentru că „deşi îl cunosc atât de bine, cartea a devenit pentru mine un spectacol la care asist din afara relaţiei noastre. Viaţa lui mi-a devenit sursă de reflecţiune“. Filozoful adaugă: „O viaţă împlinită este o viaţă care o împlineşte şi pe-a altora. Martin a reuşit ca, împlinindu-se, să împlinească multe vieţi în jurul lui. N-a refuzat nicio întâlnire, niciun risc, a plecat din România la 42 de ani, a trecut printr-o reformulare profesională, prin multe momente grele, cu un fel de calm lăuntric, nu lipsit de patos, dar care a avut mereu o egalitate de umoare“. Echilibrul şi încrederea uşor de citit pe chipul lui Martin confirmă spusele lui Pleşu.
„E una dintre cele mai frumoase cărţi de etică existenţială pe care le-am publicat noi, este cartea unui om cu un exces de voinţă, care, în clipa în care a murit cu prima parte a existenţei lui, a ştiut să treacă dincolo, spunându-şi: nu mai există cale de întoarcere“, descrie Gabriel Liiceanu volumul, din care aminteşte o scenă-cheie, când, imediat după plecarea din România, Martin trăieşte cu cheile de acasă în buzunar. „Şi trăieşte cu ele luni de zile, ştiind de fiecare dată că nu le va mai folosi niciodată.“
Cu un uşor tremur în voce, Martin îşi începe discursul spunând că este „un produs al cartierului Griviţa“, în care s-a născut şi a trăit până aproape de plecarea din România, alături de prietenii săi, „copii dintr-o generaţie crescută cu varză şi cartofi. (...) Acolo, în Griviţa am învăţat marile cărţi, frumosul, loialitatea şi devotamentul“. Martin a dedicat cartea familiei şi prietenilor săi, dar şi maeştrilor şi bolnavilor săi, amintindu-l pe profesorul Dan Setlacec şi spunând că, pentru el, chirurgia cardiacă nu este o meserie, ci un privilegiu.

Tăceri rostite

   Într-o seară ploioasă, departe de zumzetul târgului, o lansare cuminte şi caldă a fost cea a volumul de poezii Însemnări volatile, semnat de doctorul Mihai Cezar Popescu şi apărut la editura Sigma – însemnări volatile, şi nu perene, ca să nu fie ucise, la un loc cu tăceri noi ce poate că aşteaptă să fie rostite, după cum a explicat medicul. Şeful secţiei de medicină internă a Spitalului Clinic C.F. Witting nu este un Dr. Mihai Cezar Popescu vorbind despre volumul „Însemnări volatile“. În plan secund, dr. Constantin Bogdandebutant în literatură. A condus revista de cultură „Logos“, a publicat volumul „Poeme“ în 2002, placheta de proză scurtă „Crochiuri“ în 2004 şi romanul „El – foşnetul blând al clipei“ în 2006.
   Au vorbit despre carte dr. Constantin Bogdan, preşedintele SMSPR, prof. dr. Radu Negoescu şi poetul Mihai Pompiliu Constantinescu. „Îl ştiam pe Mihai Cezar Popescu drept un medic strălucit, dar acum văd că este şi un pacient strălucit. Pentru că poezia este o boală, iar Mihai Cezar Popescu este bolnav de poezie. O poezie intimistă, inteligentă şi inteligibilă“, a spus unul dintre participanţii din public. Cartea cuprinde 105 poeme – inclusiv în limbile engleză şi italiană – şi două argumente.
   A ezitat mult în a-şi asuma postura de scriitor, ne-a mărturisit autorul în seara ploioasă de joi. Tot ce scria neştiinţific, nemedical ajungea în sertare, în mape. Iar teancurile creşteau. Până când, într-o zi, s-a întâlnit cu istoricul şi criticul literar Liviu Grăsoiu (cel care semnează prefaţa „Însemnărilor volatile“) şi acesta i-a propus să iasă în arenă. „Şi mi-a aruncat o mănuşă într-o formă care s-a potrivit extraordinar cu determinismele mele. Mi-a spus că, la urma urmelor, prea multă tăcere riscă să devină stearpă. Şi adevărul e că nici nu reuşeam să fiu suficient de tăcut“, s-a confesat Mihai Cezar Popescu, zâmbind. Dar nu a fost singurul motiv de ezitare: s-a temut şi că poezia publicată i-ar putea eroda, în ochii pacientului, credibilitatea ca profesionist, ca medic, că oamenii ar putea spune: „E un poet, domnule, vezi-ţi de treabă, nu te duce la ăla, du-te la ăla chitros, cu faţa căzută, cu trei perechi de ochelari, care te ţine la uşă patru-cinci ore ca să tacă ştiinţific.“
   De unde aceste reveniri la tăcere? Medicul-scriitor Mihai Cezar Popescu crede că singura modalitate de a exprima autentic, profund anumite stări este să tăcem împreună în legătură cu unele subiecte serioase. În momentul în care vorbim despre ele, ceva moare, prin constrângere şi delimitare. Există o singură modalitate, spune medicul,  prin care cuvântul a reuşit să scape din „şirul ăsta infinit de casete“ – este cuvântul sfânt. În rugăciuni, cuvintele sunt numai aparent sertăraşe, în realitate însă, fiecare cuprinde un anumit număr de litere care se înşiruie într-un mod precis, deloc întâmplător, care generează vibraţii ce se armonizează între ele. În final rezultă expresii, propoziţii, fraze, iar expresia lor pare extrem de simplă – sunt câteva cuvinte, „şi totuşi, sunt acele câteva cuvinte care se rostesc de mii de ani“. Cineva le-a cuprins în forma asta pentru a putea fi transmise; tăcerea nu poate fi transmisă ca atare. Totuşi, tăcerea poate fi percepută, poţi fi părtaş la ea şi imensele tăceri pot duce la imense schimbări în lume.
   Mihai Cezar Popescu este un umanitarist şi un entuziast. Este convins că, indiferent ce ni s-ar întâmpla, poezia moare ultima. Între timp, să tăcem împreună despre anumite subiecte serioase, aşa: „Pe Calea Victoriei/Nu se mai plimbă lumea./Pe aici nu mai sunt ceaiuri/Şi-n bezna vitrinelor luxoase/Poţi chiar să pipăi frica/Poţi s-o întinzi pe pâine/Şi s-o mănânci./Şi ne-am obişnuit atât de mul/Cu ea/Încât pare de miere gustu-i/Aici, pe Calea Victoriei.“ (Frica cea de toate zilele)
 
 

La târgul de carte Gaudeamus au mai fost lansate volumele Spitalul Militar Central: statui, oameni şi întâmplări (Editura RAO), de dr. Florentina Ioniţă Radu şi prof. dr. Dan Mischianu, Odinioară în Bucureşti (Editura Vremea), de dr. Nicolae Vătămanu, Viaţa şi opera lui Carol Davila (Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti), de dr. G. Z. Petrescu, Rabatabil la cerere (Editura Tracus Arte), de Eugenia Ţarălungă, despre care a vorbit dr. Roxana Cristian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe