Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Medic în România, pictor la Paris

Viața Medicală
Paula ROMANESCU luni, 28 octombrie 2013
   Oricât de departe ar fi locul pe care-l numim acasă, distanţele sunt „pour rien“ atunci când inima te poartă spre rădăcinile care te ţin vertical sub soare.
   De departe, de aproape, ne trimite Marina Musset  medic (născută şi formată în România) –  pictor (făcută la Paris) – semn că printre parole e colori rămâne mereu verde un impulso vitale care dă sufletului rost şi semn de înmugurire chiar şi atunci când toamnele ne-ajung.
   După ampla expoziţie din vara anului 2011 (Palatul Suţu, Bucureşti), pictoriţa Marina Musset, româncă trăitoare la Paris de peste patru decenii, ne-a invitat între 21 septembrie şi 5 octombrie a.c. în Italia, la Centro Ariston Sanremo la expoziţia sa de artă „Parole e colori: impulso vitale“.
   Mulţi români (europeni, nu?) îşi fac veacul lor de-o clipă prin ţara luminii, în aşteptarea împlinirii visului de ubi bene, şi n-a fost de mirare că au trecut şi pe la expoziţia compatrioatei noastre cu nume de poezie de cea mai pură esenţă romantică. Şi ne-au dat de veste cum arată noile lucrări ale plasticienei Marina Musset, cea înrudită prin artă cu impresioniştii (dintr-un alt veac), cu suprarealiştii (dintr-un alt cânt-cuvânt), cu tot ce înseamnă exuberanţa culorii într-un impuls care seamănă cu viaţa (ba chiar viaţă este!) atunci când vorbele nu-s de ajuns pentru a tălmăci preaplinul de simboluri ca tot atâtea trepte şi „punţi de aur“ dinspre suflet spre suflete.
   Membră a Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor Pictori „Ion Ţuculescu”, Marina Musset a fost prezentă prin lucrările sale la saloanele (de vară/de iarnă/de toate anotimpurile) membrilor amintitului cenaclu, este o prezenţă solară în marea familie a creatorilor de frumos din lumea ca o pajişte de curcubee.
   Arta sa este un „exultate, jubilate“ în faţa vieţii –  singura minune de care avem ştire şi de care trebuie să ne îngrijim neîngăduind urâtului să o potopească.
   Ce alta este pictura Marinei Musset de nu un răspuns colorat la mereu înnoitul spectacol al lumii în care privitorul nu are cum să rămânăsimplu spectator?
   Fiecare tablou –  o provocare, o invitaţie la bucuria de a fi. De-ar fi doar invitaţie, poate n-ar fi de-ajuns. Este şi chemare imperioasă de a găsi în noi sursele de puritate într-un clocotitor impuls vital. Arta Marinei Musset asta este!

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.