Newsflash
Cultură

Materia reciclată

de Paula ROMANESCU - sept. 19 2013
Materia reciclată
   Cu siguranţă, arta este cel mai complet (şi mereu perfectibil) limbaj în lumea celor care mai şi cuvântă. Am fost de-o vreme tentată să cred că numai medicii îşi caută împăcarea cu viaţa (că, de boală, suferinţă, moarte, nepăsare, ruină biologică şi… restaurare sunt sătui!) în artă (în arte ca tot atâtea forme ale frumosului: muzică, pictură, sculptură, fotografie etc.).
   Ile Ştefi (Ileana Ştefănescu) a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti – Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Metalice (1993). Dar de când „ingineria“ cu metale a făcut ca acestea să devină un morman de fiare vechi, inginera noastră s-a îndreptat spre Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia Pictură (2004–2008) şi, chiar din anul I de studii participă cu lucrări la Bienala „Gh. Petraşcu“, de la Târgovişte (menţiunea I) şi, respectiv, la Târgul de carte „Gaudeamus“ din Bucureşti, rămânând până în prezent nelipsită de la saloane şi expoziţii de grup.
   Lucrările sale – un fel de reciclare (sublimă) a materialelor: pânză ca suport pentru ace, corzi (de ghitară care-a uitat de cânt), sârmuliţe, imaginând portative, ploaie, piramide, drum, pânză de păianjen; hârtie (din foste ziare), piese desprinse din cine mai ştie ce foste angrenaje: roţi, balanţe fără ac, arcuri; şi, mai cu seamă, mici „insule“ de tapiserie în care predominantă apare forma cercului: aureolă? lună plină? faţă de om? coapsă fină de… „alăută florentină“? cap în care-şi are sălaş raţiunea? golul plin (de sensuri care ne scapă mereu printre degetele gândirii), absenţă? întregul?
   Arta Ilei Ştefi este purtătoare de întrebări pe care nici măcar nu le mai pune, când răspunsuri nu-s. Titlurile sub care-şi plasează grupajul de creaţii cu care ne incită la găsirea de semnificaţii lucrurilor simple sunt ele însele pline de înţelesuri: „Dialog – eu, materie reciclată şi formă“, „Falsa pudoare“, „Ce-ţi trece prin cap şi-ţi iese prin mână“, „Cuboid“ etc.
   La vernisajul celei mai recente expoziţii a artistei – „Seducţia unghiului drept“, criticul de artă Aurelia Mocanu a făcut o amplă şi pertinentă prezentare a plasticienei Ile Ştefi cu-ale sale lucrări prin care „materia reciclată“ îşi face intrare triumfală pe scara de onoare a artei, dezertând din anonimatul deşeurilor care parcă ar vrea să ne înghită şi pe noi, cu bruma noastră de viaţă încă pulsând undeva în trup (unde? vedeţi lucrările artistei şi alegeţi singuri cam pe unde ar mai fi tic-tac-ul ca semn al viului).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe