Newsflash
Cultură

Mărțișoare muzicale și literare

de Anca FLOREA - mar. 21 2016
Mărțișoare muzicale și literare
     Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor, împreună cu Virgil Ianțu, a oferit publicului feminin, și nu numai, la 3 martie, la Sala Radio, o seară specială, sub genericul „Femeia... ieri și azi“. Spectacolul a readus în scenă melodii cântate cândva de Dan Spătaru, Aurelian Andreescu, Aura Urziceanu, dar și cântece din repertoriul formațiilor Direcția 5, Holograf, Vama veche, sau ale lui Ștefan Bănică jr. ori Connect-R.
     Alte manifestări culturale la fel de atractive se pregătesc să ia startul: Orchestra Română de Tineret (OTR) va susține în această lună o serie de concerte la Ateneu, iar în perioada 13–15 martie, la Ruse și la Chișinău. În lunile următoare orchestra va concerta pentru iubitorii de muzică din Milano și Berlin. Spectacolele din străinătate sunt organizate în acest an cu sprijinul Institutului Cultural Român. 
     La 10 martie, ansamblul „Flauto dolce“ condus de Zoltan Majo, a evoluat  la Satu Mare, într-un spectacol s-au abordat pagini din secolele al XII-lea și al XIII-lea. Pentru a da o notă de originalitate, artiștii nu ezită să cânte la instrumente de epocă precum flautul drept, lăuta sau clavecinul, sub genericul „Multiculturalitatea în muzica veche din România“. Parte din programul prezentat în toamnă la Biserica Luterană din București, spectacolul va fi reluat a doua zi, în Sala Cavalerilor, de la Castelul Karoly, Carei.
     La librăria „Humanitas“ din București se lansează sâmbătă, 12 martie, volumul trei din seria „O lume întreagă din fărâme“, de Liana Tugearu. Este un volum dedicat integral reputatului balerin și coregraf Ioan Tugearu, intitulat „Dansul, visul și viața mea“. Lucrarea a apărut la Editura Eikon cu sprijinul Centrului Național al Dansului, asemenea primelor două volume și cuprinde cronici sau interviuri realizate de autoare de-a lungul vremii, din 1972 până în 2012. Cu prilejul lansării pe lângă autoare și personajul principal al cărții, vor vorbi Marina Constantinescu, Vava Ștefănescu, Monica Pilat și Igor Mocanu.
     În acest început de primăvară, melomanii au regăsit, pe lângă operele și baletele tradiționale în orice teatru liric, creații aparte cum ar fi premiera din 6 martie a operei „Trei Surori“ de Etvos (după Cehov) la Opera de stat din Viena. Din distribuție a făcut parte și basul Dan Dumitrescu. Cu o lună în urmă, Opera din Munchen a oferit spectacolul „South Pole“ de Miroslav Srnka, partitură comandată special de teatrul bavarez, având ca subiect expediația echipei lui Amundsen. Cronicarii au considerat-o „operă înghețată“, la propriu și la figurat, deși în rolurile centrale au evoluat celebrități precum Rolando Villazon sau Thomas Hampson, iar în fosă Kiril Petrenko.
Rolando Villazon și Thomas Hampson în „South Pole“
 
     Experimente sau incursiuni în muzica contemporană s-au făcut recent și la Opera Națională engleză din Londra, unde a avut loc, la 4 martie, premiera cu „Akhnaten“ de Glass, precum Opera scoțiană cu „The Devil Inside“ de MacRae și la Philadelphia, în ianuarie montându-se „Cold Mountain“ de Higdon. În premieră, la Hudson, la 5 martie s-a prezentat opera „Prince of Players“ de Carlisle Floyd, reprogramată în 11 și 13 martie.
     Incursiunea în stagiunea de la noi și de oriunde poate să atragă și să determine melomanii să intre în sălile bucureștene de concert și de spectacol sau să se aventureze în Europa sau America pentru a descoperi creații de ultimă oră sau pentru a (re)asculta creații îndrăgite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe