Newsflash
Cultură

Markerii genetici în cancerul pancreatic

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 1 2018
Markerii genetici  în cancerul pancreatic
    În editorialul primului număr din 2018 al revistei Archives of the Balkan Medical Union, dr. Camelia Diaconu (secretar general internațional al Uniunii medicale balcanice) scrie despre noua definiție a tensiunii arteriale. Ghidul din 2017 privind prevenția, detecția, evaluarea și managementul tensiunii arteriale al ACC/AHA (American College of Cardiology/American Heart Association) cuprinde un element-surpriză: tensiunea arterială normală este definită acum ca fiind o valoare sub 120/80 mmHg, iar stadiul I al hipertensiunii arteriale cuprinde valorile de 130–139 mmHg pentru tensiunea arterială sistolică și 80–89 mmHg pentru cea diastolică, iar valorile de peste 140/90 definesc stadiul II. Termenul de „prehipertensiune” a fost eliminat în acest nou ghid. Terapia farmacologică este utilizată în prevenția secundară la pacienții cu boli cardiovasculare și cu o tensiune arterială sistolică de peste 130 mmHg sau diastolică peste 80 mmHg. Terapia de primă linie include diureticele tiazidice, blocanți ai canalelor de calciu, inhibitorii enzimei de conversie sau blocanți ai receptorilor de angiotensină. Este de urmărit dacă aceste modificări vor influența și ghidurile europene.
    În același număr, un studiu efectuat în cadrul Clinicii de gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgență „Floreasca”, în perioada ianuarie 2015–ianuarie 2016, a urmărit metodele de diagnostic precoce al cancerului pancreatic utilizând markeri genetici. Grupul de cercetători, conduși de conf. dr. Gabriel Constantinescu, a luat în calculi trei markeri – mezotelina, miR-10b, miR-155 – recoltați de la 64 de pacienți, împărțiți în trei grupuri: unul cu pacienți diagnosticați cu neoplasm pancreatic, cel de-al doilea cu pancreatită și ultimul (lotul de control) cu indivizi sănătoși. Rezultatele arată că mezotelina ar putea fi utilizată pentru diferențierea neoplasmului de pancreatita cronică (p=0,05). De asemenea, s-a identificat o corelație pozitivă între dimensiunea tumorii și miR-10b.
    Recenziile privind rolul stresului oxidativ în trombocitemia esențială (dr. Cornel Moisă et al), anomalii hepatice la pacienții cu insuficiență cardiacă (dr. Teodora Drăghici et al), situația actuală a ecoendoscopiei în gastroenterologie (dr. Ruxandra Opriță et al) sau tratamentul chirurgical al defectelor de compartiment posterior (dr. Olivia Ionescu et al) pot fi regăsite în numărul curent al revistei. Alături de acestea, la capitolul prezentărilor de caz, cititorii pot regăsi următoarele subiecte: evoluții diferite în boala Cushing (conf. dr. Adina Ghemigian et al), infarct miocardic acut cauzat de disecția spontană de arteră coronară (dr. Lucia Cojocaru et al), tratamentul durerii prin aplicarea de plasture transdermic cu fentanil în determinările osoase secundare cancerului de sân (dr. Gregory Tsoucalas et al).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe