Newsflash
Cultură

Măria măiastra

de Paula ROMANESCU - mai 2 2012
Măria măiastra
   ...Şi ne-a adus-o foarte aproape (cât să întinzi mâna şi să-i atingi umbra trecerii) într-o seară de duminică, pe scena Teatrului Metropolis din Capitală, Claudia Negroiu. De unde venea? Din care timp? Cum de-a ales cale spre sufletul nostru (de care aproape şi uitasem cât ne este de românesc) tocmai cântecele Mariei Tănase?
   Conceput ca o poveste – scenariul şi regia Mălina Andrei – recitalul-remember realizat de Claudia Negroiu ne-a purtat prin crâşmuliţele bucureştene din anii ’30 (din veacul devenit trecut), cu muşterii greoi, cu mustaţa-n pahar şi furculiţa în mititei, cărora ea, Măria lui Tănase, florar-legumicultor din livada cu duzi din Dealul Piscului, aproape de Parcul Carol, le cânta de of şi inimă albastră, răscolindu-le drojdia gândului până la înmiresmare de suflet. Am urmat-o pe Măria (iar Claudia Negroiu, care-i seamănă grozav, îşi pusese şi catrinţă, şi ie, şi flori în coş de chivuţă nelipsită de prin localurile unde cânta „măiastra“, se şi pieptănase cu cărare dreaptă şi părul strâns în coroniţă) prin studiourile de înregistrare de la Columbia, prin Stambul, pe la Parisul cel simandicos... Ne-a mai dus Măria (iartă-mă, Claudia Negroiu, dar eu pe ea am văzut-o în seara aceea) prin America, la expoziţia aceea de legendă unde s-a cântat româneşte şi s-au anulat distanţele dintre firul ierbii şi zgârie-norii Lumii Noi când Măria a cântat şi de-o leliţă şi de o lume cu Roosevelt.
   Publicul, generos şi vrăjit, a aplaudat după fiecare cântec pe care interpreta de pe scenă l-a „adus“ la rampă. S-a simţit studiul atent al manierei de interpretare a Mariei Tănase. Dar s-a simţit că era „studiu“. Memoria afectivă a celor care au văzut-o pe Maria pe scenă, i-au sorbit fiecare silabă învăluită în fluidul acela fără nume care era vocea Ei, păstrează în tiparele unice, irepetabile, solitarele diamantine numite cântecele Mariei.
   Recitalul Claudiei Negroiu – probă de curaj pe care numai o mare iubire ţi-o poate insufla. Asta s-a şi vrut: să nu uităm cumva de Maria. Ar fi ca şi cum am uita de noi, cei cu rădăcini adânc fixate în solul românesc. Dar cum s-o uităm? Poate doar de ne-am uita graiul. Şi nici atunci! Vocea ei, indiferent în ce limbă ar fi cuvintele cântecului, ne-ar aduce „acasă“ de oriunde am fi. Pe Jii, neicuţă, pe Jii, pe Olt, pe Mureş, pe Târnave, pe Dunăre, pe mare, pe ocean, prin poieni, prin văi, pe la vii, toamna când începe mustul să cânte. În, cu, despre noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe