Newsflash
Cultură

Marginalii la patologia sufletului

de Ionuţ Isaia JEICAN - oct. 28 2011
Marginalii la patologia sufletului
   Se pare cum că-i altă toamnă, Ci-n veci aceleaşi frunze cad.“
   (M. Eminescu)
 
   E toamnă. În curtea vechiului spital clujean, anotimpul roadelor şi al meditaţiilor aşterne un covor minunat de frunze ruginii. Nişte bolnavi stau afară pe bănci, tăcuţi, îndreptându-şi fiecare privirea spre câte o frunză ce se desprinde uşor de pe ram…
   Alţi oameni se îndreaptă grăbiţi spre poarta „Palatului clinicilor“ pentru că azi, 12 octombrie a.c., are loc în biblioteca Medicalei II prima întâlnire din acest an universitar a Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală.
   Dl conf. dr. Kiraly Istvan, coordonatorul proiectului, a deschis întâlnirea cu un cuvânt de bun venit care a cuprins o trecere în revistă a lucrărilor expuse în cadrul atelierului în anul universitar precedent şi o prezentare succintă a celor ce vor urma în perioada noiembrie 2011 – iunie 2012.

Diagnosticul şi terapia bolilor sufleteşti

   „Ce este medicina psihosomatică?“ a fost tema întâlnirii, abordată de dl prof. dr. Dan L. Dumitraşcu, şeful Clinicii Medicală II, preşedintele Societăţii Române de Neurogastroenterologie şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Psihosomatică Aplicată şi Medicină Comportamentală.
   Psihosomatica este o paradigmă (deci nu o specialitate medicală sau de psihologie clinică) ce presupune un mod de abordare al bolnavului, care – pe lângă atenţia acordată fizicului – se apleacă şi asupra psihicului, având la bază modelul biopsihosocial al bolii. A. Şuţu şi C. I. Parhon au avut în vedere această paradigmă în lucrările lor.
   Orice suferinţă organică are implicaţii la nivel psihic. „Toate suferinţele umane trebuie privite prin paradigma psihosomaticii“, spunea dr. Dumitraşcu. O leziune fizică va determina scăderea calităţii vieţii, fiind afectate şi sectoarele emoţional, respectiv social. Totodată, implicarea factorilor psihosociali în etiopatogeneză nu trebuie neglijată. Se ştie încă din Antichitate faptul că o suferinţă emoţională relativ amplă poate determina patologie organică. Astfel, atât profilaxia, cât şi complexul terapie–recuperare sunt domenii de aplicabilitate ale psihosomaticii.
   Practic, medicul nu trebuie să superficializeze psihoterapia, ci să asigure comunicarea eficientă cu pacientul, deoarece acesta reprezintă mai mult decât un amalgam de celule şi ţesuturi înţelept aranjate. „Cel mai bun medic este cel care ştie să inspire mai multă nădejde“, spunea Richardson.
   Conform tradiţiei Atelierului, după prezentare au urmat discuţii. Acestea au fost mediate de conf. dr. Kiraly, care a punctat aspecte privind dihotomia soma–psihic şi legătura suflet–religie–boală prin prismă filosofică.
   Dna prof. dr. Doina Cosman, şefa Clinicii Psihiatrie III din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj, a subliniat importanţa psihosomaticii în profilaxie şi rolul pe care îl are medicul de familie în promovarea sănătăţii pozitive.
   Concluzia a urmărit definirea psihosomaticii ca mod necesar de a privi actul medical, un orizont dincolo de perspectiva bolii fizice, paradigmă ce se doreşte a fi descoperită de fiecare cadru medical.
   Prof. dr. Dan L. Dumitraşcu a fost felicitat de toţi participanţii pentru consistenta prezentare din care fiecare a avut ceva de învăţat, indiferent de specializare ori sector de activitate, medical sau nu.

Aplicaţia practică

   Într-una din zilele ce au urmat întâlnirii Atelierului, în timp ce mă întorceam acasă de la cursuri, am trecut pe lângă Institutul Oncologic. La fel ca în fiecare zi de şcoală, doar că atunci s-a dezvăluit ochilor mei un impresionant tablou: în faţa zidului pe care era inscripţionat mottoul spitalului, o pacientă de vreo şaizeci de ani plângea domol, dar cu şiruri lungi de lacrimi izvorâte din adâncul sufletului său tulburat de un sentiment sfâşietor. Era acel plâns al pacientului pentru care „singurul cer este tavanul salonului“ (A. Soljeniţîn). Iar pe zid scria cu litere de-o şchioapă: „Împreună redăm speranţa“… 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe