Newsflash
Cultură

Marea muzică vieneză la Ateneu

de Anca FLOREA - sept. 6 2013
Marea muzică vieneză la Ateneu
   Am revenit la Ateneu, unde stagiunea estivală oferită de „Lanto Comunication“ şi Fundaţia „Prietenii muzicii – Serafim Antropov“ a programat o altă orchestră de tineret din străinătate – de această dată Wiener Jeunesse Orchester –, propunând, cu Herbert Bock la pupitru, opusuri pretenţioase din creaţia unor compozitori austrieci celebri sau chiar o partitură în primă audiţie, dificile şi solicitante şi pentru ansamblurile cu experienţă. După sensibila Blumine de Mahler, parcursă cu acurateţe, în tonuri discrete, poate în contururi mai puţin pregnante, cele patru cântece pentru bariton Rose aus Asche de Wolfgang Sauseng (prezent în sală) au revelat o scriitură interesantă, cumva în spiritul mahlerian şi, surprinzător, amintind pregnant de monologul din Oedip-ul enescian, demersul solistic rămânând prioritar în zona recitativului (să spunem Sprechgesang), în registrul mediu, cu scurte izbucniri în acut, solistul Dominik Köninger etalând un glas frumos, amplu, bine condus, cu dicţie excelentă, siguranţă şi ştiinţă în rezolvarea unor asemenea lucrări. Orchestra l-a acompaniat cu rigoare şi supleţe, construind o ţesătură densă şi expresivă într-o relaţie echilibrată, aplauzele (din păcate „declanşate“ şi după fiecare parte) răsplătind deopotrivă interpretarea reuşită şi partitura în sine, bine scrisă, dar poate prea pretenţioasă pentru un public… de vară.
   De altfel, întregul program a fost ales parcă special pentru a pune în valoare capacitatea ansamblului de a aborda asemenea lucrări de anvergură (nu doar ca amploare), pentru că după pauză am urmărit Simfonia nr. 7 de Bruckner; dacă, iniţial, gestica dirijorului a fost extrem de rezervată, poate chiar schematică, de această dată, mişcările sale au devenit mai largi şi mai implicate, cerând nu doar intrări şi atacuri precise, ci şi fraze generoase, accente şi elemente de expresie imperios necesare  pentru a construi un asemenea edificiu monumental, desfăşurat pe suprafeţe de largă respiraţie, ţesând o atmosferă când gravă, când cu tentă luminoasă, permanent marcată însă de o anume stare apăsătoare, pe care orchestra a transmis-o publicului, captat, mai bine de o oră, de superba Simfonie. În ciuda faptului că instrumentiştii sunt foarte tineri, au dovedit maturitate şi înţelegere reală a stilului atât de specific lui Bruckner, aducând şi masivitate şi melancolie şi lirism sau tristeţe şi introspecţie sau răbufniri (din nou) monumentale, dar fără excese.
   O seară frumoasă, densă în plan expresiv, surprinzând foarte plăcut prin calitatea orchestrei, eficienţa dirijorului, curajul de a aborda asemenea opusuri (care, dacă nu sunt menţinute permanent la intensitatea ideatică maximă, par nesfârşite), aplauzele insistente ale spectatorilor fiind răsplătite cu două bisuri din cu totul altă lume, dar tot vieneză, trecerea bruscă la spumoasa muzică de Strauss rupând, poate, acea atmosferă creată anterior, foarte bine susţinută de altfel de-a lungul întregului program. Dar probabil că oaspeţii au dorit să plecăm cu un zâmbet la finalul concertului, demonstrând totodată că pot fi la fel de buni şi eficienţi şi în zona mai lejeră, dar la fel de ofertantă.
   Orchestra a reeditat succesul şi la Sinaia, unde, în sala Cazinoului, a evoluat în cadrul Festivalului „Enescu şi muzica lumii“ – o iniţiativă care merită toate laudele, pentru că astfel tinerii interpreţi au avut prilejul să descopere frumuseţile de pe Valea Prahovei, oraşul cândva regal, iar turiştii şi localnicii s-au bucurat, la rândul lor, de întâlnirea cu marea muzică în versiunea unui ansamblu tânăr, dar deja performant.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe