Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

MALADII RARE ŞI MEDICAMENTE PRIORITARE

Viața Medicală
L. DANIELESCU vineri, 22 ianuarie 2010

Din când în când, săptămânalul belgian LE GENERALISTE are o rubrică intitulată „Boli rare“. Am regăsit-o şi în nr. 941, unde este dedicată unei suferinţe ce dă nu puţin de furcă pneumologilor: BOOP (Bronchiolitis Obliterans Organizing Pneumonia), denumită şi bronhiolită obliterantă cu tulbuări ventilatorii obstructive, iar de unii – pneumonie organizată criptogenic. (...)

Oricum ar fi numit, acest sindrom defineşte o leziune histopatologică determinată de prezenţa unui ţesut granulos în spaţiile aeriene pulmonare – adevărate „dopuri“ fibroase ce predomină în sectorul alveolar, afectând brohiolele sub forma unei bronhiolite obliterante de tip proliferativ. Specialiştii atrag atenţia că trebuie bine diferenţiată bronhiolita obliterantă de BOOP, căci e vorba de două entităţi distincte şi clinic, şi histopatologic. În practică însă, BOOP este o boală subdiagnosticată. Acest sindrom reprezintă între 20% şi 30% din pneumopatiile interstiţiale, frecvent etichetate eronat drept BPOC. Maladia de care ne ocupăm aici nu are legătură directă cu tabagismul şi apare în aceeaşi măsură la femei ca şi la bărbaţi, cel mai des după 40 de ani. Se poate manifesta fără motive aparente (de aceea şi este considerată criptogenică), dar poate fi asociată unor multiple cauze repartizate, schematic, în două grupe: determinate (infecţii bacteriene, virale, fungice, parazitare, ba produse chiar şi de unele medicamente) şi necunoscute, dar într-un context specific (cum ar fi poliartrita reumatoidă, miopatiile idiopatice inflamatorii, boala Crohn, rectocolita hemoragică ş.a., dar şi după transplant pulmonar, în timpul radioterapiei pentru carcinom mamar sau cancer pulmonar, maladia Hodgkin etc.). (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.