Rar se mai întâmplă astăzi ca pe lista – şi aşa lungă – a bolilor înregistrate să se mai adauge vreo maladie necunoscută, recent descoperită. În schimb, cercetarea medicală, în continuă efervescenţă, găseşte mereu noi şi noi posibilităţi de identificare, noi metode de diagnosticare a lor, noi căi de tratare, ba chiar şi de prevenire a unor astfel de suferinţe. Despre câteva din aceste studii am găsit noutăţi în nr. 966 al hebdomadarului belgian LE GENERALISTE. • Nu numai medicii, dar şi mulţi „laici“ ştiu astăzi că o bună parte din bacterii devin rezistente la tratamentul cu antibiotice. Cum fac asta? Pur şi simplu, agentul patogen expulzează respectivul medicament în afara celulei, anihilând astfel acţiunea lui terapeutică. Pentru a reuşi acest lucru, bacteriile se folosesc de proteinele membranare, care sunt capabile să recunoască şi să respingă o vastă gamă de antibiotice. (...)"> MALADII CUNOSCUTE – REMEDII INEDITE - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

MALADII CUNOSCUTE – REMEDII INEDITE

de L. DANIELESCU - aug. 13 2010
MALADII CUNOSCUTE – REMEDII INEDITE

   Rar se mai întâmplă astăzi ca pe lista – şi aşa lungă – a bolilor înregistrate să se mai adauge vreo maladie necunoscută, recent descoperită. În schimb, cercetarea medicală, în continuă efervescenţă, găseşte mereu noi şi noi posibilităţi de identificare, noi metode de diagnosticare a lor, noi căi de tratare, ba chiar şi de prevenire a unor astfel de suferinţe. Despre câteva din aceste studii am găsit noutăţi în nr. 966 al hebdomadarului belgian LE GENERALISTE. • Nu numai medicii, dar şi mulţi „laici“ ştiu astăzi că o bună parte din bacterii devin rezistente la tratamentul cu antibiotice. Cum fac asta? Pur şi simplu, agentul patogen expulzează respectivul medicament în afara celulei, anihilând astfel acţiunea lui terapeutică. Pentru a reuşi acest lucru, bacteriile se folosesc de proteinele membranare, care sunt capabile să recunoască şi să respingă o vastă gamă de antibiotice. (...)

Cercetătorii belgieni specializaţi în studiul structurii şi funcţiei membranelor biologice au antamat o serie de investigaţii pentru a înţelege, din punct de vedere molecular, în ce constă acel mecanism de respingere. Modificând mediul lipidic, cercetătorii au pus în evidenţă o diminuare a funcţiei proteinelor ce provine dintr-o transformare structurală a acestora. Cele astfel relevate – consideră autorii studiului – sugerează că proteinele membranare au evoluat în asemenea măsură, încât se adaptează direct mediului lor lipidic pentru a-şi optimiza acţiunea. După opinia cercetătorilor, această dependenţă de mediul lipidic este un element nou de care ar trebui să se ţină seama atunci când se concep noi antibiotice. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe