Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

MAJESTATEA SA CURIE

Viața Medicală
Dr. Mihail TOMŞA vineri, 14 mai 2010

   Dacă ar fi să judecăm, luând în considerare doar recentul număr 40 al revistei HIPOCRATE din martie a.c., am putea conchide că publicaţia are un obiectiv prioritar, anume evidenţierea unor personalităţi medicale considerate exemplare. Şi unul secundar – susţinerea prin diferite forme publicistice a firmelor de medicamente (a produselor acestora), care suportă cheltuiala tipăriturii de lux. Personalitatea numărul unu a lunii este dl prof. dr. Gh. Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Clinic „Maria Sklodowska-Curie“. Domniei sale îi sunt consacrate 23 de pagini, inclusiv coperta. Redactorul-şef, dl dr. Marius Geantă, îl intervievează şi, probabil, îl citează: „Ortoped pediatru este cel care posedă ştiinţa specialităţii, deţine arta de a reconstitui şi ştie cum şi când trebuie făcute intervenţiile ca rezultatul să reziste în timp“. (...)

Desprins din context, citatul nu ni se pare foarte clar. Din text, rezultă nemulţumirea justificată a profesorului referitoare la obstrucţia cu privire la recunoaşterea independenţei specialităţii Ortopedie pediatrică. Doi elevi de-ai profesorului, dr. Ştefan Gavriliu şi dr. Costel Vlad, sunt prinşi între recunoştinţa faţă de mentorul lor, profesorul Burnei, „pentru care venim zi de zi la spital“ şi tentaţia plecării dintr-un sistem sanitar românesc care parcă suferă de boala oaselor de sticlă. Cei doi ciraci, astăzi specialişti de marcă, gata însă să abandoneze sistemul fragil precum oasele de sticlă, îşi fac publică biografia şi îşi exprimă crezul profesional (şi etic?): să îmbine latura ştiinţelor exacte – a urmat un liceu de matematică, în familie, mulţi ingineri – cu pasiunea pentru medicină (dr. Ş. Gavriliu); dacă eşti genial, pleacă din România de azi, exprimă-te plenar pe alte meridiane; în medicină, fiecare om în parte este un univers absolut particular (dr. Costel Vlad). (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC