Newsflash
Cultură

Maimu vede, Maimu face

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - iun. 29 2012
Maimu vede, Maimu face
     Căutam ceva nemaivăzut. Nu ca valoare, că e rară, ci în relaţie cu telecomanda. Am dat de un titlu promiţător: „Domnii preferă proastele“, dar n-am văzut decât finalul, care era cam SF (în viaţa reală există demonstraţii mult mai reuşite). Apoi am căzut pe canalele pentru vârstele fragede şi foarte fragede, cu desene animate şi neanimate. Primul era un desen lent. Viu colorat, dar adormit şi plin de enigme. Nu din acelea care te incită, ci din acelea care te irită. Un elefant sărea coarda, de fapt, era elefantiţă pentru că avea fustă cu volane. Dar mai sărea cineva coarda şi nu ghiceai din ce specie făcea parte. Doar că purta, la fel, o rochiţă cu volane. Curând, avea să se deschidă o carte mare şi un scrin din care săreau, la intervale, un soi de carioci colorate. Ele voiau să-i înveţe pe copii literele a, b şi c. Dar o făceau atât de plicticos că-ţi venea să uiţi imediat cele trei litere, dacă le ştiai. După încăpăţânarea cu învăţatul literelor, a urmat încă una: „Construieşte-ţi un peisaj“. Nu în curte sau în grădină, nici în farfurie – cum îşi fac japonezii, grădini tradiţionale, când n-au niciun strop de pământ pe afară – ci… pe calculator, cu copaci şi iarbă – stilizate – de pe internet. Lent şi fără noimă. Dacă anterior mai puteam să cred că populaţia ţintă a canalului ar fi formată, eventual, din preşcolari cu job de sugar, acum mi se pare că e vorba de debili mintal (nu la copii mă refer însă).
     Alt canal, cu nume care pare a fi made in China (Jim Jam). Aici, producătorii sunt oarecum normali. Se întâmplă câte ceva cu sens, chiar dacă există şi animale desenate care nu pot fi recunoscute întotdeauna sau nu sunt de pe Terra. O pinguină arde prăjiturile, dar nu de tot. Se vor folosi la pom. Se vorbeşte „pe repede înainte“ (canalul precedent era fără vorbe), deci nu se înţelege nimic. Pinguinul-tată vorbeşte gros. Amenajează pomul afară. Copiii sunt poftiţi în casa cu intrare de frigider (răcoritoare imagine la plus 35 de grade Celsius, afară!) unde răsună „Stille nacht“ şi ei confecţionează cadouri pentru părinţi: manşon pentru mama, papion pentru tata. Cam asta e învăţătura la care ar trebui să ia aminte copiii, de mici: bucuraţi-vă părinţii!
     Urmează o lecţie despre „mare şi mic“. Se evidenţiază un urlător mic cu picioare supranumerare (6!). El urlă. Mare nu e nimeni.
     Apar din nou pinguinii. Care se joacă de-a v-aţi ascunselea. Doi pui de pinguini şi unul de focă. Dar se vor plictisi şi vor face ţurţurii să cânte. Sună frumos, a ţurţuri de sticlă.
     În sfârşit, apare maimuţoiul Maimu – animaţie – care-i învaţă pe copii să facă mişcare pentru sănătate, folosind o metodă ingenioasă, pe laitmotivul „Maimu vede, Maimu face…“. Ce vede? Un leu – animaţie. După fireştile spaime („Eşti leu? Sigur. Eşti sigur? Sunt sigur. Eşti sigur că eşti sigur?“), „Umblăm ca leii!“. Copiii – reali – se plimbă „puternici şi mândrii ca leii“, apoi dau din cap şi din coamă, ca leii, îşi arată dinţii şi rag ca leii. Dansează dansul leului. „Maimu vede, Maimu face…“
     Urmează o convingătoare lecţie despre prevedere: Oswald găseşte o umbrelă galbenă cu buline roşii pe care nimeni, dar absolut nimeni n-o vrea, din zecile de fiinţe intervievate. Motivul? Repetat tot de zeci de ori: „Cui îi trebuie o umbrelă într-o zi cu soare?!“. Oswald nu poate scăpa nicicum de umbrelă. Oriunde ar lăsa-o, ea vine înapoi. I-o aduc toţi cei care repetă exasperant: „Cui îi trebuie o umbrelă într-o zi cu soare?!“. Dar, evident, vine ploaia. Şi toată lumea se adăposteşte sub umbrela lui Oswald, care nu e altceva decât un cap mare, albastru.
     „Maimu vede, Maimu face, el cu toţi vrea să se joace…“
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe