Newsflash
Cultură

Mai aruncaţi nişte vreascuri în soare

de Paula ROMANESCU - iul. 5 2013
Mai aruncaţi nişte vreascuri în soare
   Din fericire, China nu trebuie căutată pe harta lumii, nici măcar de netrecuţii prin şcoală. Ştie de ea şi Luna, din chiar locul ei menit din cer. De cunoscut însă, mai greu s-o putem face dintr-odată. Din mici frânturi, din mari simboluri, reconstituim acest ocean populat de oameni harnici, cărora nu numai că nimic din ce este omenesc nu le-a rămas străin, dar au ştiut (şi ştiu) să adauge omenescului o uluitoare expresie culturală, ale cărei tradiţii îşi află izvoarele în urmă cu peste cinci milenii.
   Arta poate fi o punte de comunicare sufletească. O astfel de punte este şi expoziţia Noua fizionomie a artei contemporane a Chinei, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, graţie colaborării acestuia cu Ministerul Culturii din China, cu sprijinul susţinut al Ambasadei R. P. Chineze în România.
   Dacă Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte splendoarea numită „Comorile Chinei“ (despre care am relatat într-un număr trecut), expoziţia de la MNAC întregeşte arcul peste timp al artei chineze. Cele 60 de piese, semnate de 40 de artişti chinezi contemporani, din trei generaţii de creatori de artă, dau măsura exactă a noilor concepţii de exprimare artistică racordată la curentele moderne ale artei contemporane universale. Pictură în ulei, sculptură, fotografie, postere, dispozitive, instalaţii, totul recreează o spectaculoasă reprezentare a artei din China zilelor noastre. Expoziţia este cea dintâi organizată de marea ţară a mătăsii şi a artei în Europa de Est, simbol al prieteniei tradiţionale cu ţara noastră.
   Despre exponate ar fi multe de spus: fiecare-n parte este o filozofie redusă la esenţă. Un scaun de lemn (autor Shao Fan) recreează din umbră şi lumină eternul Yin şi Yang ca formă a întregului întru armonie. Nu mai puţin interesantă lucrarea lui Shi Jianmin, „Scaunul iubirii“, cu acelaşi Yin şi Yang ca un chiot de lumină răsfrânt în oţelul-fulger.
   Dar cea mai „grăitoare“ piesă din expoziţie rămâne instalaţia video „My Sun“, creată de Wang Gongxin. Este povestea unui popor ca o singură fiinţă multiplicată la infinit, un popor care ştie că soarele are strălucire doar pentru că omul, mărunta fiinţă gânditoare, îl aprinde (şi se luminează) cu fiecare zi a trecerii sale din zorii dintâi până-n asfinţit. Metafora mâinilor care iau din globul de pe cer lumina, spre a o purta pe calea de întuneric, până când ochii – lumini pe un chip răvăşit de bătrâneţe – se sting spre a reaprinde iar şi iar soarele, îşi are echivalent în poemul sorescian „Focul Shi Jianmin: "Love Seat" (scunul iubirii)sacru“, scris în urmă cu aproape 50 de ani: „Mai aruncaţi nişte vreascuri în soare,/Am auzit c-o să se stingă/Peste câteva miliarde de ani/…Şi dacă nu mai sunt vreascuri,/Aruncaţi în soare/câmpiile care ar fi putut foarte bine să fie păduri,/Munţii, luna, cerul…//În orice caz,/mai aruncaţi ceva în el,/nişte vreascuri, nişte vieţi./Că, uite, a şi început să pâlpâie/pe feţele noastre,/făcându-le frumoase şi urâte,/făcându-le noapte şi zi/Făcându-le anotimpuri şi ani“.
   Da, nimic mai uşor în strădania noastră de a „aşterne punţi de comunicare sufletească“ decât să trecem cu ochii deschişi printre minunile lumii însuşindu-ni-le şi adaptându-le sufletului nostru. Abia atunci vom înţelege cu adevărat de ce suntem parte din lumina pe care chiar trebuie s-o întreţinem cu „vreascurile“ acelea ca nişte vieţi, fără de care Soarele s-ar stinge.
   Cât despre frumoasa Venus din Milo, atenţie la avertismentul pe care ni-l face artistul Cao Hui: „Don’t forget me!“ şi poate vom pricepe că viaţa rămâne singura, adevărata poveste a luminii care ne este suflet când trupul nu-i decât vreasc. Ajunge doar să vină un Fidias şi să transforme vreascul în lumină, ajunge un Wang Gongxin să recreeze din umbră chipul luminii.
   Expoziţia rămâne deschisă până la 4 august 2013. Între timp, mai aruncaţi în soare nişte vreascuri, fiindcă, uite, parcă prinde iar să pâlpâie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe