Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

Lumini şi umbre în reumatologie

Viața Medicală
Dr. C. M. miercuri, 21 martie 2012

   Capul de afiş al numărului din februarie al revistei MEDICA ACADEMICA este ţinut de interviul acordat de dl prof. dr. Horaţiu Boloşiu, preşedintele de onoare al Societăţii Române de Reumatologie. Dsa precizează cu această ocazie că cele mai frecvente afecţiuni nu sunt cele cardiovasculare, ci cele reumatologice, care în ţara noastră sunt însă subdiagnosticate sau expediate sub denumirea comună de „reumatism“. La fel ca-n multe alte patologii, şi în această sferă se remarcă lipsa datelor de incidenţă şi prevalenţă, care împiedică dezvoltarea unei strategii de tratament adaptate la realităţile noastre. În ciuda răspândirii lor, există resursele necesare pentru un tratament „de nivel mediu“ al acestor boli; în schimb, terapia cu medicamente moderne, biologice, ajunge la câteva mii de euro/pacient/an, ceea ce presupune o selecţie riguroasă a cazurilor. Cu toate că numărul de reumatologi este în creştere, ajungând la 230 la nivel naţional, există judeţe, mai ales în partea de sud a ţării, care nu au nici măcar un singur astfel de specialist, îngrijirea bolnavilor căzând în grija interniştilor sau a balneofizioterapeuţilor. Totuşi, mijloacele de diagnostic şi tratament din România sunt la nivel european, iar pacienţii îşi pot rezolva în ţară 95% din problemele produse de această patologie. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC